Милен Керемедчиев

Ще има голяма разлика в политиките на САЩ взависимост от това кой ще спечели битката за Белия дом- Тръмп или Байдън. Това заяви СПЕЦИАЛНО за ДЕБАТИ.БГ. бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Тръмп очаквано ще набляга върху сътрудничество в сферата на отбраната, но Байдън със сигурност ще подкрепи Европейският съюз относно контрола за спазването на върховенството на закона на свободата на медиите, категоричен е Керемедчиев.

„Ако Тръмп спечели втори мандат ще видим много по-засилено сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, много повече участие на България като страна-член на НАТО, засилване на нашето участие в източния фронт на НАТО и много по-сериозно сътрудничество в икономическата и военната сфера. Ако спечели Байдън тогава ще видим много повече натиск върху България относно свободата на словото, защита правата на малцинствата, върховенството на закона, борбата с корупцията т.е тогава САЩ ще подкрепят Европейският съюз и европейските институции в това да се оказва все по-сериозен контрол върху България относно спазването на върховенството на закона.

Според Керемедчиев все още е много рано да се говори за официални резултати особено ако разликата между Тръмп и Байдън остане около процент. Напълно е вероятно името на следващия президент да стане ясно чак след седмица.

Цялото интервю с Милен Керемедчиев четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!