ГЕРБ консултации
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще върнат втория мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-мия Парламент „възможно най-бързо“, ако го получат. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ в рамките на консултациите между парламентарната група на ГЕРБ-СДС при президента Румен Радев. На срещата от страна на ГЕРБ присъстваха  Десислава Атанасова и Томислав Дончев. Освен президентът Радев, участие в консултациите взе и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

След като ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ гласуваха вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков, по-рано днес оставката на правителството беше депозирана. След това започнаха и консултациите при президента.

Първи консултации трябваше да се проведат с „Продължаваме промяната“, но те не успяха да разговарят с президента и поискаха нова дата на разговори.

„Днес сме изправени пред политическа криза, освен пред икономическа, социална, здравна и бежанка криза. Българските граждани изпитват основателни тревоги от растящите цени, от продължаващата война и от неизвестността“, посочи Радев.

„България очаква по-активна подкрепа от съюзите, в които членува. Очакваме да работим още по-ефективно, да използваме всяка възможност да отстояване националните интереси, да не допускаме страната да остане в периферията на Европа. Всичко това изисква амбициозна, единна и последователна външна политика“, каза още Радев.

„Надеждите на българите бяха свързани с членството ни в ЕС и много от тях останаха несбъднати, каза още той и даде пример с върховенството на правото, социалната справедливост, здравната сигурност, борбата с бедността.

„Дълбоката криза, която обхвана обществото ни, роди стремежът към промяна – дълбока, цялостна промяната“, каза още той.

Радев попита представители на ГЕРБ дали виждат достатъчно потенциал за формиране на нова управленско мнозинство.

„Ние, ако бъде връщен мандат на ГЕРБ-СДС, ще върнем мандата възможно най-бързо, така че да започнат консултации за връчване на мандат на третата политическа сила, по Ваш избор“, заяви Десислава Атанасова.

Според Томислав Дончев също няма потенциал за устойчива коалиция в този парламент.

През днешния ден Радев ще проведе консултации още с БСП и ДПС. Утре следват разговори с ИТН, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук