На снимката: Кирил Ананиев

Свидетели сме на лоши практики по отношение на управлението на бюджетния процес. Удължаването се прави на един закон, който е внесен от правителството на ГЕРБ. Тук се предвижда ретроактивно действие, което не е най-правилният начин за решаване на тези въпроси. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев по време на обсъждането за удължаване до 31 март.

„Инфлацията надхвърля значително изискванията на ЕК и на Европейската централна банка. Като човек, който съм работил близо 40 години в МФ никога не съм си позволявал така да раздробявам бюджетния процес. Не можем на 1 януари да нямаш визия каква ще ти бъде приходната част до края на годината. Нашата парламентарна група не може да подкрепи това предложение. Все пак ние като конструктивна опозиция ще предложим текстове между първо и второ гласуване, които да подобрят качествено съдържанието на законопроекта“, добави той.

Любомир Каримански от ИТН и председател на бюджетната комисия припомни, че това не е първият подобен случай.

„Провокацията на г-н Ананиев да си припомним дали съществува изобщо такъв случай и дали това е безпрецедентен случай на внасяне на бюджета, аз добре си спомням – единият такъв случай е 1993 г., другият е 1997 г. Това е фактологията. През 1997 г. бюджетът е приет чак на 1 юли. Тогава г-н Ананиев е бил част от МФ. Красимир Велчев е бил част от МФ през този период. Г-н Ананиев вероятно е внасял точно такива предложения, за които сега говори. Ясно е когато е прието коалиционното споразумение. В него ясно сме казали, че ще има актуализация“, категоричен бе той.

Красимир Вълчев: Това е удобен законопроект за правителството

Не разбираме желанието на правителството да си даде комфорт, когато ситуацията е с ескалиращи цени. Дори да е 5% цената на енергията в бюджета на една организация, това няма как да бъде посрещнато от бюджетите. Компенсациите са необходими. Голяма част от бюджетните организации няма да могат да посрещнат сметките си. Това заяви народният представител от групата на ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев

„За най-трудните месеци те няма да бъдат компенсирани. Бюджетната процедура започва март месец. Основната част от бюджета се прави от май до септември. Знаем, че не може за 15-20 дни да се изготви проектобюджет. Знаем, че той може да се изготви за 30-40 дни. Правителството си е дало комфорт от 60 дни. Този комфорт може да го преглътнем, ако нямаше такъв рязък скок на цените на електроенергията“, каза още Вълчев.

По думите му последните 10 години средната и минималната работна заплата растат. Акцентира, че за първи път инфлацията изпреварва ръста на доходите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук