Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе спешна промяна в Закона за интеграция на хората с увреждания за решаване на проблема с интеграционните добавки.

Това стана ясно след заседанието на парламентарната група. Промяната се налага заради решение на Върховния административен съд за отмяна на разпоредби от правилника за прилагане на закона.

Въпросните разпоредби предвиждат размерът на тези добавки да бъде процент от гарантирания минимален доход.

Социалният министър Бисер Петков беше изслушан на заседанието на комисията. Той обясни, в какво ще се състои предлаганата законодателна промяна:

„За да не се допусне прекъсване на изплащането на интеграционни добавки, което би породило сериозно социално напрежение, тези текстове в правилника за прилагането на Закона, които съдът е отменил като незаконосъобразни, т.е. противоречащи на Закона, да бъдат уредени по приблизително сходен начин в Закона за интеграция на хората с увреждания, за да може да се осигури непрекъснатостта на изплащането на интеграционните добавки”.

Министър Петков коментира решението на Върховния административен съд (ВАС), с което окончателно бяха отменени текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, които определят размера на месечните добавки за социална интеграция, транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Текстовете определят базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според минималния доход.

За транспортни услуги е 15% от него, а тази за ползване на информационни и телекомуникационни услуги е 20% от гарантирания минимален доход.

„Мотивите на съда за отмяна са, че тези текстове от правилника противоречат на закона и за това съдът ги намира за незаконосъобразно. Уреждането има ще стане по аналогичен начин, както е сега в правилника, но на законово равнище, което ще гарантира, че са устойчиви“, смята министър Петков.

Той призова народните представители текстовете да бъдат приети, за да не се допусне напрежение, породено от прекъсване на изплащането на интеграционни добавки. Социалният министър поясни, че отменените текстове касаят от три от седемте вида добавки, регламентирани в закона и правилника.

Министър Петков поясни, че създалият се правен вакуум след отмяната на текстовете няма да засегнат всички хора, които получават интеграционни добавки. До датата на решението на ВАС те ще продължават да се изплащат ежемесечно до изтичането на срока на решението на ТЕЛК или на социалната оценка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!