Алексис Ципрас, Ангела Меркел, мигранти
на снимката: Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и канцлерът на Германия Ангела Меркел

Министър-председателят на Гърция алексис Ципрас подкрепя предложението на канцлера на Германия Ангела меркел мигранти да се връщат в страните, в които първоначално да били регистрирани срещу парични средства, съобщава „Файнаншъл таймс“. По този начин мигранти, които в момента се намират в Германия ще могат да бъдат връщани в Гърция ако там са били регистрирани първоначално.

Това ще е една от мерките за справяне с миграцията, които Германия ще предложи на провеждащата се днес и утре в Брюксел среща на високо равнище за миграцията.

„Трябва да намерим начин в съответствие със законовата рамка да поделим по равно бремето, за да няма държави на първа линия в неравностоно положение, но и Германия не трябва да изпада в такова…защото не е честно всички тези хода да отиват в Германия след като проблемът е общоевропейски“, казва в интервю за медията Ципрас.

Все пак той уточни, че подбна сделка с Германия не би имала съществено отражение в Гърция, тъй като едва 50-100 мигранти месечно пресичат нейната граница.

„За нас това не е проблем“, каза той.

Подобно съгласие от страна на Гърция би било победа за Ангела Меркел, която е в конфликт с коалиционните си партньори заради мигрантската криза. Лидерът на Християнсоциалния съюз и министър на вътрешнте работи на Германия Хорст Зеехофер планира да затегне мигрантската политика на страната, като отказва достъп на мигранти, които вече са регистрирани в друга държава от ЕС. Той заплаши и с разрив дългогодишния съюз межди Християндемократическия съюз на Меркел и Християнсоциалния съюз.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук