Построяването на газопровода „Северен поток-2“ може да започне още това лято, преди да получи разрешително от Дания, на чиято територия се намират само 10% от маршрута, съобщи финансовият директор на проекта Пол Коркоран в кулоарите на газовата конференция във Вашингтон.

„Планираме да започнем през лятото. Вече започнахме подготвителната работа по брега, а на дъното са разположени тръбополагащите съоръжения, за да могат да започнат да поставят тръбите през следващите седмици – каза той – Ако датското правителство не одобрява разполагането на газопровод в неговите териториални води, ние трябва да променим маршрута, както и да пристъпим към най-удачния вариант – инсталация в международни води на север от Дания“.

В случай, че газопроводът „Северен поток-2“ заобикаля Дания, това няма да повлияе значително на разходите по проекта. По думите на Коркоран, „Газпром“ и европейските участници в „Северен поток-2“ са инвестирали 4,8 милиарда евро в проекта до края на юни.

„Имаме 2,4 милиарда евро от „Газпром“ и 2,4 милиарда евро от западни партньори, така че общата сума е 4,8 милиарда евро в края на юни – каза главният финансов директор на „Северен поток 2″ пред репортери – Ние получихме 96% от тръби, от които 55% са вече бетонирани и поставени. Намираме се в рамките на установения срок“, отбеляза той.

Коркоран предпочете да не казва в коя част на Балтийско море ще започне строителството.

Дания може да се възпротиви на проекта и да забрани преминаването на трасето през нейната територия. В парламента на страната е внесена законодателна инициатива, която би позволила Копенхаген да наложи вето или да забави реализацията на проекта.

Проектът „Северен поток-2“ предвижда доставки на газ до Западна Европа по два тръбопровода с общ капацитет 55 млрд. куб. метра по дъното на Балтийско море от Русия до Германия. Германия, Финландия и Швеция вече дадоха разрешение за реализиране на проекта.

.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!