парламент, закон

ГЕРБ твърдо стои зад позицията си и решението на Министерски съвет за 1 лев партийна субсидия. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Наша позиция не се е променила, както и вчера стана известно от изявлението на премиера и председател на нашата партията Бойко Борисов, след консултациите с нашите коалиционни партньори“, припомни Атанасова и подчерта, че такъв е бил и вотът на българските граждани, над 2,5 млн. души, които са отговорили с „да“ на този въпрос на провелия се през 2016 г. референдум.

Атанасова добави:

„Ние сме 95 народни представители при 240 в целия парламент. Ако нашето предложение не събере достатъчно подкрепа в пленарна зала, защото виждаме, че единствено „Воля“ заявява позиция за подкрепа на 1 лев, сме склонни на разговори. Такива, каквито ще инициират колегите ни от „Обединени патриоти“ през тази седмица“.

ГЕРБ вчера върна около 6 милиона лева надвзети субсидии.

Днес стана ясно, че БСП не разполага със средства да се разплати с държавата, затова ще иска техните 4 милиона да бъдат приспаднати от предстоящата субсидия.

„Ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите на влогове за лихви“, заяви Нинова. Тя припомни, че по данни към месец декември миналата година левицата е разполагала с 6 млн. лв., но от тогава досега е имала много разходи. Около 2 млн. лв. са отишли за кампанията на европейските избори, а стартът на партийната телевизия е струвал на БСП около 1,5 млн. лв. От тази сума били преведени и средства за издръжка на партийните структури.

Тя добави, че дължимите 4 299 690 лв. ще бъдат удържани от следващата субсидия.

„Към момента ние не разполагаме с тези пари“, обясни Нинова.

Министерството на финансите вече преизчисли годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на Закона за изменение на Закона за политическите партии – 31 март 2019 г.

Партията на Веселин Марешки „Воля” обеща да върне надвзетата сума от партийната субсидия, която по данни на финансовото министерство възлиза на 655 938 лв.

„Воля” подкрепя намаляването на размера на субсидиите.

„Смятаме, че субсидията трябва да бъде намалена”, заяви заместник-председателят на парламентарната група на партията Кръстина Таскова.

Тя добави:

„Ние сме категорични, че субсидията на партиите трябва да бъде 1 лев. Смятаме, че тези пари не са нито на премиера, нито на президента. Те са на българския данъкоплатец. Той ни е изпратил тук да взимаме решения от негово име и ясно и категорично е изразил своята воля“.

Кръстина Таскова подчерта, че към този момент групата не е получила покана за участие в бъдещите парламентарни консултации по темата, но припомни, че от „Воля“ ще настояват за бързо вземане на решение.

„Няма какво повече да се консултираме. Слушаме тези дни, че колеги говорят за партийна субсидия в размер на германската. Когато повдигнат темата българите да получават германски доходи, тогава можем да говорим за германската субсидия“, смята тя.

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му няма да участва в консултациите за размера на партийните субсидии.

„Това, което имахме да кажем ние по темата, го казахме и пред медиите, и с писмени предложения за промени в закона, и на консултациите ни с БСП и ГЕРБ, независимо каква трайност имат взетите решения“, обясни Карадайъ пред журналисти в парламента.

И добави:

„С националистите няма какво да си говорим по тази тема. Предложението идва от Министерския съвет, в който те участват. Ако те са решили да бламират своето правителство, това вече е тяхна работа и тяхно решение“.

Той припомни, че сроковете за предложения между двете четения на законопроекта вече са изтекли, а ДПС е вече е депозирало своите предложения.

„Нашата позиция по темата е ясна. Субсидиите за политическите партии трябва да имат такъв размер, че да могат те да финансират дейността и кампаниите си. Ако няма да могат да го правят чрез субсидии от държавата, тогава трябва да има отворен, прозрачен и ясен модел за финансиране на политическите партии. Ние това сме предложили“, допълни още лидерът на ДПС.

Той заяви още, че от движението все пак са направили своите разчети за това от какво държавно финансиране се нуждаят партиите, за да развиват дейност, но не коментира какво са показали те.

„На бинго няма да играем“, категоричен бе Карадайъ и подчерта, че вероятно отварянето на темата е целяло отклоняването на общественото внимание от другите проблеми.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че партията му няма проблем да върне надвзетите субсидии.

„Не сме изхарчили всичко за евроизборите“, каза Симеонов.

По данни на финансовото министерство НФСБ трябва да възстанови в държавния бюджет сумата от 542 137 лв..

Във връзка с отложеното от парламента решение за намаляването на размера на субсидията и предстоящите консултации по темата, Симеонов коментира:

„Ще говорим тепърва. Да ви го кажа по друг начин – нямаме желание да бъдат публични. Не е полезно да има твърде много камери. Въпросът е деликатен и сложен“.

Според лидера на НФСБ има най-различни варианти за намаляването на държавното финансиране на политически субекти, но бързането може да доведе усложняване на вземането на решение.

„Всичко е въпрос на дебати. За мен решение може да се вземе и за една седмица. Аз ще се постарая да намерим сравнително бързо решение, въпросът не е толкова сложен“, допълни още Симеонов.

Депутатът от „Атака” Николай Александров каза, че партията му ще върне надвзетите 539 894 лева „по възможно най-бързия начин”.

Във връзка с предложението на Министерски съвет за драстично намаление на държавното финансиране на партиите и коалициите на 1 лев на получен действителен глас, което бе отложено от парламента с аргумента за необходимост от консултации по темата, той коментира:

„Доколкото разбирам от ГЕРБ казват, че не сме ги подкрепили. А не само, че ги подкрепихме, но и в няколко предавания по телевизиите го казахме няколко пъти, че подкрепя 1 лев партийна субсидия. Даже през годините сме предлагали 0 лева. Аз съм инструктиран да участват на консултации, но няма такива и няма на какво да присъствам. Не мога да кажа защо“.

Николай Александров допълни още, че вероятно такива консултации ще бъдат проведени в четвъртък.

Министерството на финансите вече преизчисли годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на Закона за изменение на Закона за политическите партии – 31 март 2019 г.

За този период партиите и коалициите трябва да възстановят общо 14 463 706,00 лв. ГЕРБ вече погаси дълга си от 5 613 724 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!