Във вторник новата военизирана полиция на Мексиканската национална гвардия започна да връща емигрантите от границата със Съединените щати. Това става след като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви във вторник, че Националната гвардия може да е превишила првата си, като задържа жени-мигранти близо до американската граница и че не е имало инструкции да се прави това.

„Не е издадена такава заповед и ще разгледаме случая, така че да не се повтори, защото това не е наша работа“, заяви левият президент на пресконференция.

Той направи коментара след публикация на снимка на АФП на тежковъоръжени национални гвардейци, принудително задържащи две жени и младо момиче на брега на река Рио Гранде. Тя предизвика реакция в Мексико, чието правителство е подложено на натиск от американския президент Доналд Тръмп да ограничи имиграцията от Централна Америка.

Мексико по принцип не използва силите за сигурност, за да спре чуждестранните граждани, които не са проверени и напускат страната на път за САЩ. Критиците смятат, че Мексико прави твърде много, за да угоди на президента на САЩ Доналд Тръмп след споразумението за предотвратяване на тарифната заплаха, което доведе до разполагането на повече от 20 000 национални гвардейци и войници, за да ограничи миграцията от Централна Америка и отвъд нея.

Лопес Обрадор се сблъска с повтарящи се въпроси относно операциите на Националната гвардия в граничния район. Националната гвардия има законното право да задържа мигранти, каза той, но обясни, че тя не е била инструктирана да прави това на северната граница.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс похвали Мексико във вторник за „спазването на обещанието си“ и изпращането на 15 000 войници на граница, за да помогне с решението на кризата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!