Сотир Цацаров
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира промените, предлагани от правосъдното министерство в НПК за разследване на „тримата големи” в съдебната власт.

„Пълна измама е това, при това целенасочена, че правилата се правят едва ли не, за да се улесни или да се създаде процедура за отстраняване на председателя на ВКС. Нито някой има интерес да отстрани този човек в момента, нито ще го направи. Второ – създадените правила го пазят него и който и да е друг председател на ВКС”, коментира главният прокурор.

Цацаров оцени предложенията на Кирилов позитивно и подчерта:

„Очевидно е, че такива правила трябва да бъдат приети“.

„Личните страхове на г-н Лозан Панов, които предопределят голяма част от поведението му, не ги коментирам“, допълни главният прокурор.

Той коментира и решението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, която не е установи нарушения при проверките на апартаментите на властта, заради които бяха подадени поредица от оставки.

„Това, което бе обявено, са решения КПКОНПИ. Те са с оглед на правомощията на тази комисия да установява конфликт на интереси. Нито прокуратурата, нито който и да е друг орган има такива правомощия. В същото време комисията се произнесе по отношение на лица, за които са били образувани такива правомощия и препрати един въпрос за решаване – този на колегата Лозан Панов, на Инспектората към ВСС. Според мен това не бива да се тълкува като някакво изключение, просто комисията няма правомощия да се произнася по отношение на магистрати“, подчерта Цацаров.

Той обясни, че производствата за конфликт на интереси са нещо отделно, самостоятелно и нямащо нищо общо с прокурорските проверки, които все още продължават. „На всички проверявани лица са назначени данъчни ревизии, а на някои от тях и на членове на техните семейства. Резултатът от тях ще предопредели прокурорските проверки“, допълни още Цацаров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!