КОНПИ

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила нарушения при проверките срещу Цветан Цветанов, министър Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов.

Информацията КОНПИ публикува на своя сайт.

Всички изброени бяха разследвани от комисията по т.нар. „Апартамент гейт” за имоти, купени на по-ниски цени от пазарните.

КПКОНПИ е прекратила още и проверките по сигналите срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков.

Те са по различни казуси, този със Симеонов се отнася за сделка в периода, когато той е бил председател на общински съвет в Бургас.

Сигналът срещу Жаблянов е за грешна информация в подадена декларация във връзка с имот и средствата, свързани с него. При Крум Зарков сигналът е за имотни сделки.

КАК ЗАПОЧНА СКАНДАЛЪТ

Скандалът с евтините апартаменти започна след журналистическо разследване, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов (тогава председател на парламентарната група на партията), вече бившият министър на правосъдието Цецка Цачева и двама зам.-министри си купили имоти от строителната фирма „Артекс“ на цени в пъти по-ниски от пазарните. Заради това всички замесени бяха принудени от премиера Бойко Борисов да подадат оставки.

Първоначално „Свободна Европа” публикува информация, че тогавашният председател на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се е сдобил през 2018 г. с апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, като е прехвърлил на фирмата строител („Артекс“) два свои апартамента.

Стана ясно, че Цветанов е платил рекордно ниска цена за иначе луксозния имот – 627 евро на кв.м., докато пазарните цени в района за този тип строителство започват от 2600 евро на кв. м.

В отговор Цветанов заяви, че при сделката са спазени принципите на правото и „всичко е толкова прозрачно“.

Въпреки това Цветанов, след разговор с премиера Бойко Борисов, подаде оставка.

В следващите дни се появиха данни за подобни сделка на правосъдния министър Цецка Цачева, шефа на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, зам.-министъра на спорта и кумица на Цветанов – Ваня Колева и зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов.

Тримата, без Рашидов, подадоха оставки.

Скандалът застигна и други публични личности, които са купили апартаменти на цени доста под средните на пазара, макар и при напълно разнородни обстоятелства, сред които и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и председателят на ВКС Лозан Панов. Името на Панов се появи в публичното пространство, след като стана ясно, че съпругата му Елисавета Панова е закупила евтин апартамент от фирма „Артекс”. Оказа се обаче, че тя всъщност не е купила апартамент, а е преотстъпила право на строеж на фирмата, срещу което е била овъзмездена с апартамент и два гаража в бъдещата сграда. Важно е да се отбележи още, че това се е случило две години преди Елисавета Панова (тогава Ганева) и председателят на ВКС да имат сключен брак.

Освен това, от регистъра става ясно, че Елисавета Панова е закупила жилището през фирмата си, която се занимава с препродаване на стоки или услуги. През 2013 г. фирмата на Панова (тогава Ганева) „Ганева 2000” закупува имот 172 кв. метра в столичния квартал „Изгрев” за малко над 93 хил. лева, сочи справка в имотния регистър. Заедно с апартамента тя купува два гаража с площ 19.7 и 19.5 кв. метра. От публикуваните през годините отчети на „Ганева 2000“ ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е настоящата съпругата на Панов, става ясно, че сумата за придобиването на имота е била налична във фирмената сметка.

Две години след купуването на имота Елисавета Ганева сключва брак с настоящия председател на ВКС Лозан Панов.

Според официалните данни, публикувани в регистъра, той няма отношение към покупката, тъй като тя е на името на фирмата на съпругата му.

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев също се оказа в неудобна ситуация. Той купил апартамент на три нива, без да е разполагал с доказани средства, коментират медии. Оказва се, че анализът на официално показаните приходи, разходи и инвестиции на семейството показва, че то влиза в 2017 г. с отрицателен паричен поток.

И макар че, апартаментът му е частично финансиран с ипотекирането му пред Първа инвестиционна банка и продажба на имот в „Люлин“, се „губи” сума между 180 и над 650 хил. лв., в зависимост от това дали сделките са правени на данъчна оценка или на пазарна цена.

Ден по-късно се появи информация, че Георгиев е допуснал да декларира 186 кв. метра тераса от своя апартамент. В официална позиция шефът на антикорупционната комисия отговори, че не е вписал терасата като част от имота си (и съответно тя не е част от цената), тъй като става дума за общи площи, независимо че до нея се стига само по вътрешни стълби от неговия апартамент.

Замесен в скандала се оказа и синът на началника на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Борисов поиска и от Георгиев, и от Сарафов да подадат оставки или да излязат в отпуск. Макар министър-председателят да няма право да иска подобно нещо от представители на разследващи органи и Георгиев, и Сарафов направиха каквото той каза и обявиха, че излизат в отпуск.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук