Пламен Георгиев
на снимката: Пламен Георгиев

Председателят на независимата по закон КПКОНПИ излезе в отпуск само минути след като министър-председателят Бойко Борисов поиска това. Пламен Георгиев, който дни наред настояваше, че е невинен и разминаване в доходите и разходите му няма, а терасата му е законна, едва дочака края на изявлението на Борисов, за да обяви, че излиза в почивка.

„С настоящото заявявам, че винаги съм спазвал законите и в моята дейност съм се ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти. Образуваната проверка е повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия. Работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество беше високо оценена в докладите на Европейската комисия от нашите европейски партньори. Постигнатите резултати неминуемо доведоха до реакция на засегнатите лица, чиято дейност Комисията е проверявала и е запорирала имуществото им. Именно те са в основата на организираната срещу мен компроматна кампания. С оглед нормалното протичане на проверката и нейната безпристрастност излизам в отпуск, за да няма никакво съмнение, че по какъвто и да е начин бих повлиял на резултатите от същата“, се казва в изявлението на Пламен Георгиев.

Борисов призова Пламен Георгиев, началника на Националната следствена служба Борислав Сарафов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да напуснат постовете си или да излязат в отпуска, за да има „еднакъв аршин“.

Въпреки че Борисов няма право по закон да иска подобни неща от представители на съдебната власт, Пламен Георгиев веднага го послуша.

При председателя на КПКОНПИ сагата е с тераса към жилището му, която не е декларирана в имуществената му декларация, но фигурира като негова собственост в ипотеката на жилището му, въпреки че Георгиев твърди, че не е негова.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да бъдат направени проверки на Георгиев, сина на Сарафов и Лозан Панов.

ЗАЩО НАМЕСИХА И ПАНОВ?

Единствената въпросителна в случая е защо предполагаемите злоупотреби на Георгиев и сина на Сарафов се приравняват към случай, свързан с Лозан Панов.

Припомняме, че в разгара на скандала с апартаментите на влстта някои проправителствени медии разпространиха информацията, че съпругата на Панов купила луксозен апартамент на цена в пъти по-ниска от пазарната.

Това обаче се оказа фалшива новина. Истината е, че сделката е направена две години преди Елисавета Панова да сключи брак с Лозан Панов. Тя обаче не купува апартамента, а дава право на строеж, срещу който й е предоставен имот в сграда на „Артекс“.

Със случая Панов няма нищо общо. Основателно може да се предположи, че това е поредна атака срещу него от страна на властта. Друга атака беше инициираната срещу него проверка, която приключи преди дни с констатацията, че той не е извършил нарушение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!