Петро Порошенко, Владимир Зеленски
на снимката: Настоящият президент на Украйна Петро Порошенко и победителят от първия тур на изборите Володимир Зеленски

Двамата основни претенденти за президентския пост в Украйна – Владимир Зеленски и Петро Порошенко ще проведат предизборен дебат, който ще се състои на стадион.

Обсъждането дали ще има словесен двубой между Зеленски, който спечели 30,24% от гласовете на първия тур на президентските избори миналата седмица, и Порошенко, който завърши на второ място с 15,95%, започна след като стана ясно, че те двамата отиват на втория кръг.

Още след обявяването на резултатите от вота на 31 март Порошенко обяви на пресконференция, че кандидатите трябва да проведат дебат преди втория тур.

В понеделник Националната обществена телевизионна и радио компания на Украйна (NOTU) публикува на своя уебсайт покана за дебат между кандидатите, преминали във втория кръг.

От щаба на Зеленски не отговориха веднага на предложението. В сряда актьорът публикува видео на своята страница във Фейсбук, в което се съгласява на дебат, но при условие, че той се проведе на стадион „Олимпийски” в Киев, по чиито трибуни могат да се съберат около 70 хиляди души.

„Приемам предизвикателството, ето моите условия: Очаквам ви тук на „Олимпийски“,“ каза Зеленски, добавяйки, че всички канали имат право да излъчват дебати на живо, всички журналисти имат право да присъстват, а кандидатите трябва да преминат медицински преглед и „да докаже на хората, че сред тях няма алкохолици или наркомани“. „ Давам ви 24 часа. Помислете“, добави той.

След съобщението на страницата на „Екип на Зеленски“ във Фейсбук започна обратното броене. По време на предизборната си кампания Владимир Зеленски избягваше да се появява на дебати със свои конкуренти, както и в различни предавания. Причината според анализаторите е политическата му неопитност, която комикът се опитва да прикрие.

Повече за това кой е Владимир Зеленски четете ТУК.

В крайна сметка Порошенко прие „дерби“ на стадиона.

„Щом ще е стадион – нека да е така. Аз те чакам, Владимир Александрович,“ каза президентът във видеоклип, публикуван на неговата страница във Фейсбук.

Вторият тур от президентските избори в Украйна ще се прове на 21 април. Според закона дебат между кандидатите за поста трябва да се проведе в последния петък преди вота, т.е. на 19 април и не може да продължи повече от 60 минути.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!