Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ проверка по сигналите за закупените жилища от министъра на туризма Николина Ангелкова и публикации в медиите за вила на народния представител Валери Жаблянов без ясен произход на средствата за построяването й, съобщиха от прокуратурата.

По повод постъпил на 08.04.2019 г. в прокуратурата сигнал от група народни представители от НФСБ в ПГ “Обединени патриоти“ и медийни публикации за придобитите от министъра на туризма Николина Ангелкова недвижими имоти, както и публикация във вестник „24 часа“ със заглавие: “Депутатът Валери Жаблянов построил вила в „Симеоново“ със заем, но не е декларирал кредит“, днес – 08.04.2019 г.

Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ извършване на проверка предвид твърденията в сигналите за извършени престъпления, свързани с придобиването на недвижими имоти от лица, заемащи висши публични длъжности – Николина Ангелкова – министър на туризма и Валери Жаблянов – народен представител.

На основание чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт, чл. 82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, проверката е възложена на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ, която по силата на този закон е компетентен орган да извършва проверки срещу народни представители, членове на Министерски съвет и заместник-министри.

Върховна касационна прокуратура е разпоредила на органите на Комисията да извършването на следните действия: изискване на информация относно притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, относно историята по собственици на всеки от закупените имоти, относно актуалното състояние на дружеството – продавач, относно декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката.

С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия.

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции.

Извършването на проверките се възлага и на основание чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ.

Припомняме, че за да се задейства прокуратурата по случая с имотите на министър Ангелкова бе необходимо в петък народните представители от партията на Валери Симеонов – НФСБ да подадат сигнал. За депутата от опозицията Валери Жаблянов обаче бе необходима само медийна публикация.

Скандалът с евтините апартаменти започна след журналистическо разследване, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов (тогава председател на парламентарната група на партията), вече бившият министър на правосъдието Цецка Цачева и двама зам.-министри си купили имоти от строителната фирма „Артекс“ на цени в пъти по-ниски от пазарните. Заради това всички замесени бяха принудени от премиера Бойко Борисов да подадат оставки.

След това съмнения и сигнали за злоупотреби се появиха и по отношение на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и сина на началника на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Борисов поиска и от тях да подадат оставки или да излязат в отпуск. макар министър-председателят да няма право да иска подобно нещо от представители на разследващи органи и Георгиев, и Сарафов направиха, каквото той каза и обявиха, че излизат в отпуск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!