Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

След като вчера президентът Румен Радев обяви, че свиква Консултативен съвет за национална сигурност, относно корупцията по високите етажи на властта, днес премиерът Бойко Борисов изненадващо призова замесените магистрати в имотни скандали да си подадат оставките или да излязат в дълъг отпуск.

„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали, дали е депутат, председател на парламентарна група, министър или заместник-министър, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички,  да излязат в дълъг отпуск докато се направят проверки. Това мога да каза за замесените в тези скандали, и в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието“, заяви Борисов без да споменава имена, защото, по думите му, те лесно се обиждали.

Призивът на премиера засяга председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев.

Оказа се, че той купил апартамент на три нива, без да е разполагал с доказани средства, коментират медии.

Анализът на официално показаните приходи, разходи и инвестиции на семейството показва, че то влиза в 2017 г. с отрицателен паричен поток. И макар че, апартаментът му е частично финансиран с ипотекирането му пред Първа инвестиционна банка и продажба на имот в „Люлин“, се „губи” сума между 180 и над 650 хил. лв., в зависимост от това дали сделките са правени на данъчна оценка или на пазарна цена.

Ден по-късно се появи информация, че Георгиев е допуснал да декларира 186 кв. метра тераса от своя апартамент.

В официална позиция шефът на антикорупционната комисия отговори, че не е вписал терасата като част от имота си (и съответно тя не е част от цената), тъй като става дума за общи площи, независимо че до нея се стига само по вътрешни стълби от неговия апартамент.

В имотния скандал беше замесен и шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. В медиите се появиха публикации, според които синът на шефа на Националната следствена служба – Боби, роден през 1997г., се е сдобил с няколко луксозни имота – апартамент, ателие и гараж в луксозния комплекс Еделвайс в Бояна за общо 540 000 лв.

Младежът трудно може да обясни този разход, тъй като няма участие във фирми и няма сключени ипотечни кредити. Баща му Борислав Сарафов не е обявил такива суми в декларацията си пред Инспектората на ВСС.

Цената на апартаментите определено изглежда преференциална. На пазара подобни имоти се предлагат значително по-скъпо.

Първата имотна придобивка на младия Боби Сарафов е на 9 август 2018 г. когато купува ателие 133.700 кв. м. с тераса 76,80 кв.м. за 291 030 лв. и гараж 57 кв. м. за 57 600 лв. И ако цената на гаража е пазарна, то за ателието момчето би трябвало да плати поне 80 000 отгоре според обявените цени в сайта на комплекс “Еделвайс”.

Вторият апартамент е купен на 12 март 2019 и отново се води ателие – мезонет с площ 122.100 кв. и тераса – 86,50 кв. м. Цената е само 192 000 лв. Подобен мезонет в момента се предлага на сайта на комплекс “Еделвайс” за 189 000 евро.

Името на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов също беше забъркано в скандали, макар че неговия случай значително да се разминава с предходните. Името на Панов се появи в публичното пространство, след като стана ясно, че съпругата му Елисавета Панова е закупила евтин апартамент от фирма „Артекс”. Оказа се обаче, че тя всъщност не е купила апартамент, а е преотстъпила право на строеж на фирмата, срещу което е била овъзмездена с апартамент и два гаража в бъдещата сграда.

Важно е да се отбележи още, че това се е случило две години преди Елисавета Панова (тогава Ганева)  и председателят на ВКС да имат сключен брак. Освен това, от регистъра става ясно, че Елисавета Панова е закупила жилището през фирмата си, която се занимава с препродаване на стоки или услуги.

През 2013 г. фирмата на Панова (тогава Ганева) „Ганева 2000” закупува имот 172 кв. метра в столичния квартал „Изгрев” за малко над 93 хил. лева, сочи справка в имотния регистър. Заедно с апартамента тя купува два гаража с площ 19.7 и 19.5 кв. метра.

От публикуваните през годините отчети на „Ганева 2000“ ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е настоящата съпругата на Панов, става ясно, че сумата за придобиването на имота е била налична във фирмената сметка.

Две години след купуването на имота Елисавета Ганева сключва брак с настоящия председател на ВКС Лозан Панов. Според официалните данни, публикувани в регистъра, той няма отношение към покупката, тъй като тя е на името на фирмата на съпругата му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!