Здравният министър Кирил Ананиев започва обиколка на болниците в страната. Целта е да представи новата методика за формиране на разходите за персонал. С обиколката на терен ще се тества как работи методиката и как общинските и областните болници постигат целите си.

„В момента болниците имат своя ресурс, който са получили по различни пътища – както от правителството, така и от НЗОК. На практика с всяка една болница ще проиграем как методиката спомага за увеличение на работните заплати и какви проблеми биха възникнали“, обясни министърът.

Методиката към момента няма задължителен характер и няма да има санкции за лечебните заведения, ако не я спазват. По време на обиколката Ананиев е приготвил готова изработена формула, която да предложи за практически тестове в болниците. Искаме да видим дали някои медицински специалисти не са подценени за сметка на други, обясни мотивите си здравният министър.

Следващите години основен приоритет за правителството е възстановяването на санитарната авиация, смята Ананиев, който представи темата и пред депутатите на последния парламентарен контрол.

Министърът също е разговарял по въпроса с комисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. България ще настоява през следващия програмен период на ЕС от 2021 година това да е един от приоритетите, защото страната ни е една от малкото в Европа без санитарен транспорт. Ананиев разкри, че се надява министерството да получи финансиране за между 3 и 5 хеликоптера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!