Германия председател на ЕС

Германия пое шестмесечно председателство на Съвета на Европейския съюз. Това става по време на продължаващата пандемия от коронавируса и най-тежката икономическа криза в историята на ЕС.

Германия се счита за „двигател“ на интеграцията и икономическото развитие на Европейския съюз. Делът на страната в БВП на Съюза е почти една четвърт, а икономическите проблеми на ЕС в контекста на световната финансова криза и произтичащата от това дългова криза в еврозоната, могат да бъдат решени само като се вземат предвид вижданията на Берлин.

Германия- лидер при вземане на решения в ЕС

В настоящата криза Германия вече демонстрира лидерството си в съюза, като ефективно се справи с първата вълна на пандемията, след като прие мащабен пакет от икономическа помощ за бизнеса и обществеността, а заедно с Париж инициира дискусия относно програмата за икономическо възстановяване на ЕС, която е тясно преплетена с приоритетите на председателството на страната.

За последно Германия председателства Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2007 г., когато финансовата криза за Европейския съюз едва започваше да се проявява. Това ще бъде 13-то председателство на Германия.

„Заедно. Ще направим Европа отново силна“

Германия избра като мото на председателството си фразата „Заедно. Ще направим Европа отново силна“, която прилича на лозунга на кампанията на американския президент Доналд Тръмп от кампанията му през 2015-2016 – „Направете Америка отново велика”.

Берлин обаче реши да постави на първо място думата „Gemeinsam (съвместно, заедно, колективно усилие), отделяйки я с точка от втората фраза и по този начин наблегна на екипната работа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!