синдикални организации

Парламентът ще обсъди върнатите от президента Румен Радев текстове от Закона за МВР. Държавният глава изпрати за повторно разглеждане на народните представители някои текстове, които предвиждат създаването на нова главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Според Радев новото звено ще дублира дейността на Националната служба за охрана.

Идеята МВР също да охранява лица създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност, категоричен е президентът.

Последните промени в закона за МВР предвиждат създаването на новата дирекция под управлението на ресорния министър с основни функции да предотвратява терористични действия, да задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, както и опазване на обществения ред.

Според управляващите обаче охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител.

Президентското вето вече бе отхвърлено почти единодушно от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Окончателното решение предстои да бъде взето днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук