Германия ревизира стратегията си за интеграция на чужденците в опит да приобщи ефективно над един милион мигранти от Близкия изток и Африка.В програмата се включва изучаване на езика и посещаване на курсове за работа. Целта е новодошлите да си намерят бързо работа и да не обременяват системата за социални грижи. Очаква се да бъдат въведени 600 часа задължителни езикови уроци.

Според новите мерки, властите имат право да спрат финансовата помощ за бежанци, ако те не посещават езиковите курсове. Освен това е ускорено издаването на разрешителни за работа.

203 хиляди мигранти от Сирия, Афганистан, Ирак, Еритрея, Иран, Пакистан, Нигерия и Сомалия са били наети на работа през месец май, по данни на Агенцията по труда. Това е с 23 000 души повече отколкото през февруари.

Германски политици споделят, че тревогите им са да бъде повторена грешката отпреди 50 години с турските гастарбайтери. През 60-те години на миналия век Федералната република прие стотици хиляди мъже от Турция, за да запълни недостига на работна ръка. Но не направи опит да им помогне да научат немски или да подобри работните им навици и умения. После при мъжете пристигнаха и техните семейства. В резултат на тази погрешна политика сега трите милиона турци в Германия са най-зле интегрираното малцинство, с безработица сред тях от 16% – почти три пъти над средното равнище на индекса.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!