Ураганът Харви удари Тексас с ветрове от 21 км/ ч, които обитават крайбрежните зони. Бурята, която има дори по-силни пориви, се очаква да бъде най-лошата за Тексас от 12 години.

Губернаторът на Тексас Грег Абът е  предупреден, за възможни на наводненията в множество региони. Той издаде обявление за бедствие в 30 окръга.

урагана Харви

Американският президент Доналд Тръмп утвърди с подписа си налагането на мярката още докато стихията се движеше към щата. В съобщение в „Туитър“ той заяви, че по този начин „ще може да се окаже цялата възможна държавна помощ“.

Кметът на близкия Рокпорт Патрик Риос призова населението на града от около 10 000 души, да се евакуират незабавно.  Редица енергийни фирми затвориха рафинерии и петролни и газови платформи по крайбрежието.

Рано тази сутрин наше време американският Национален център за ураганите обяви, че „Харви“ е достигнал четвърта степен.

Синоптиците го определиха като „животозастрашаваща буря“. Според тях дъждовете може да предизвикат големи наводнения, а ураганните ветрове крият опасност от щети за домовете. Някои райони може да останат без електричество за няколко седмици.

Цените на бензина се повишиха до триседмичен връх с приближаването на природната стихия. Компанията „Коноко Филипс“ заяви, че временно спира сондажите в находището „Игъл Форд“ и работата на пет платформи. Под 10% от производствения капацитет беше затворен в четвъртък.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК:

https://www.youtube.com/watch?v=EFFZgGO6bp4

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!