Унгария прекъсна дипломатическите си отношения с Холандия, след като холандският посланик Гаюс Схелтема критикува остро в свое интервю унгарско правителството в Будапеща. В него дипломатът сравни  правителството на премиера Виктор Орбан с терористи и обяви, че „ислямските екстремисти при създаване на образа на врага си, прилагат същите принципи като унгарското правителство”.

„Тук са възможни само позиции „за и против”, ти си или с нас, или против нас.Непрекъснато някой търси враг… ако някой не се съгласи с хората на власт, те веднага виждат в него врага”, обяви Схелтема пред унгарското седмично издание „168 часа”.

Министърът на външните работи Петер Сиярто обяви на извънредна пресконференция, че унгарският посланик в Холандия е бил призован в родината си за консултации. Той допълни, че няма да има комуникация на равнище посланици за неопределен период.

„Това е най-радикалната стъпка в дипломацията.Имаме нужда от публично извинение, обясненията при затворени врати няма да бъдат достатъчни. Никой не може да прави подобни коментари по отношение на Унгария или унгарския народ”, обяви Сиярто.

Работата на посланиците е да представляват своята държава, а не да се опитват да ръководят чуждата страна, в която се намират.У нас западни посланици често са си позволявали същия тон. Българското правителство обаче е допуснало това да се случи и не е предприело ответни мерки като унгарското.

Едва ли бихме могли да си представим и какво би се случило, ако унгарският или българският посланик в Холандия, си позволи език, подобен на използвания от Гаюс Схелтема.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!