Ръководството на Германската социалдемократическа партия даде съгласие за провеждане на преговори с ръководителката на консерваторите от ХДС/ХСС Ангела Меркел с посредничеството на президента на страната Франк-Валтер Щайнмайер. Това заяви лидерът на партията Мартин Шулц.

Според него няма гаранции за благоприятен резултат от преговорите и „никой не може да каже до какво ще доведе този разговор”.

Преговорите за евентуално коалиционно управление между консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия ще започнат не по-рано от януари 2018г.

„Изхождам от това, че чак в началото на следващата година ще получим зелена светлина за начало на коалиционните преговори. Първо ГСДП трябва да проведе заседание, планирано за 7-9 декември. След това трябва да видим кога ще започнат проучвателните консултации, като остава само една седмица до зимните парламентарни избори, посочи Юлия Кльокнер, заместник-председател на Християндемократическия съюз.

Германските социалдемократи вече съобщиха своите първи условия за създаването на голяма коалиция в Германия. Основни сред тях са по-високи пенсии, въвеждане на застраховане на жителите и увеличаване на данъците върху имущество с голяма стойност. Отбелязва се, че ГСДП се отнася „с голямо недоверие” към въпроса за голяма коалиция, но при това смята, че е необходимо да подходи към ситуацията отговорно.

В събота канцлерът Ангела Меркел обяви, че е против провеждането на нови избори в Германия. Тя отбеляза, че сега е необходимо да се „разгледа възможността за преговори със социалдемократите”.

Германия се намира в политическа безизходица, след като проучвателните преговори между консерваторите от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) и Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените завършиха без успех. Сред възможностите за излизане от кризата е широка коалиция между ХДС/ХСС и ГСДП, както беше досега, или предсрочни избори.

На 30 ноември по покана на президента Франк-Валтер Щайнмайер ще се проведе среща между лидера на социалдемократите Мартин Шулц, канцлера Меркел и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!