Д-р Аспарух Илиев, Източник: бТВ

Призовавам премиера Янев и президента Радев, председателя на Българския Лекарски Съюз д-р Маджаров, министър Кацаров, всички съсловни организации, лекари и учители – забравете избори, интереси и дребни сметки – намираме се в състояние на драматична криза, заплашваща националната сигурност.

Обръщам се и към главния прокурор Гешев – свършете си работата и потърсете незабавно отговорност от всички политически и публични лица, които разпространяват фалшиви новини и саботират умишлено и злонамерено от месеци справянето с Ковид кризата. За последните 3 дни са починали повече от 400 души. Това е национално бедствие. Свършете си работата!

Не призовавам по абсолютно никакъв начин към репресии към колебаещите се хора и скептиците, на тях искам да дам информация и увереност. И изобщо не призовавам към репресии, аз съм демократ до мозъка на костите си.

Обикновените хора са жертви на дезинформацията. Те са най-малко виновни за това. В момента обаче има няколко политически сили с ниски проценти на популярност, които умишлено си играят със здравето на хората чрез популизъм, лъжи, пропаганда и насъскване. Тук е необходимо органите на държавата да функционират. Това не е призив към репресии, а към законност. Лъжите, клеветите и насаждането на омраза са престъпления.

Научният подход

Научният подход не е вродено качество на всеки лекар, юрист или друг висшист. Един лекар може да е чудесен практик, който спазва правилата и препоръките на научните дружества, но да няма дълбока представа от наука. Истинският проблем е, когато решаваш, че твоят опит от няколкостотин случаи е повече от опита на експертните дружества, обединяващ няколкостотин хиляди пациенти и опита на хиляди колеги.

Тогава си малко като камикадзе – в 90% от случаите ще си прав, но в 10% може и да сбъркаш. Докато в много западни системи всеки лекар преди завършването си е задължен да направи собствена научна разработка (с анализи, експерименти и пр), в България това не е така. Затова и научният подход ни е понякога чужд. Добрият лекар винаги комбинира практическите умения с информация за научния прогрес в неговата/нейната област. Затова и научното мнение на отделни лекари не е еквивалентно, независимо, че всеки има титлата „д-р“. Това е само предпоставка за информираност, но не и гаранция.

Не казвам, че нито един лекар не притежава този подход, просто много лекари не го прилагат. Иначе нямам обяснение защо се отричат очевидни научни постижения (като ваксините, например). Моето подозрение е, че не са научени на него.

Що е ваксина?

Дефиницията на ваксина е препарат, използван за създаване на имунитет срещу микроорганизъм/болест без да се сблъскваш директно с болестта и с нейните рискове, а с обезвреден микроорганизъм или части от него.

Как тези „части“ ще са „показани“ на имунната система е без значение. По правило ваксините, както и нашият имунитет, не са вечни. Те имат различна продължителност и често се налага да бъдат освежавани. Правилото е една ваксина да се слага освежаващо (бустър) в момента, в който ефективността спадне. Наблюдаваме го при много ваксини като дифтерит, тетанус, магарешка кашлица, морбили, рубеола, заушка. Колкото по-рано се направят (в ранна детска възраст), толкова по-дълго траен е имунитетът. Затова и детските ваксинации са много важни за здравето.

Единици са ваксините (като едра шарка), които дават доживотен имунитет. При някои микроорганизми е възможно, но все още не знаем защо е така. Колкото по-краткотраен е естественият имунитет, толкова по-краткотраен е и ефектът на ваксината.

Проучване от миналата година в Nature Medicine с анализ на доказаното повторно заразяване от един от четирите „банални“ коронавируси (много от честите ни настинки) показва, че естественият имунитетът е между 6 месеца и 5 години, с най-много случаи на повторение между 6 и 18 месеца. Вероятността вирусът на Ковид-19 да е различен, е малка. Виждаме го и в пациенти – след определен период и ваксината, и естественият имунитет намаляват и има боледуване.

Така че в случая няма нищо драматично или странно, нито зловещо и преднамерено в нуждата от бустър. Надяваме се с всяко следващо освежаване имунитетът да е по-силен и дълготраен (вече знаем, че е по-силен), но все още не знаем колко е. Това нито прави ваксината по-лоша, нито по не-ваксина. Просто потвърждение на правилото от почти всички ваксини.

Коментарът е от „Facebook“ страницата на автора. Заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук