Гешев
На снимката: главният прокурор Иван Гешев

Профилът на извършителя на жестокото убийство на 18-годишно момиче от село Галиче е подобен на профила на извършителя на детеубийството в село Сотиря и на убиеца в Русе. Той е необразован, непълнолетен социопат, каза на пресконференция във Враца главният прокурор Иван Гешев. Лицето, което в момента е задържано за 72 часа до отвеждане в съда, е осъждано и непълнолетно. Извършителят е на 17 години, а абревиатурата от инициали е А.Г.О.

„Ако бяхме по-добре координирани и по-добре си говорехме, може би можеше да не се стигне до този тъжен, трагичен край“, каза Гешев.

Той посочи, че въпреки че до голяма степен работа на съдебната власт е да се намесва, когато вече престъплението е извършено, институциите ще положат усилия за по-добро взаимодействие и превенция на престъпления.

Гешев съобщи, че започват действия на Прокуратурата и МВР, които на територията на цялата страна ще анализират лица с две и повече висящи дела, неприключили съдебни производства и лица, които тормозят населението на малки населени места. По думите му такива лица са известни на местната власт и те не трябва да са на свобода, за да не се случват трагедии, като тази в Галиче.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че в Галиче остава засиленото полицейско присъствие с цел избягване на ескалация на напрежението в населеното място.

Убийството на 18-годишната Андреа Руменова е извършено около 1 часа на 11 януари. 17-годишният извършител влязъл в къщата, в която Андреа била сама, докато тя спи. От мазето 17-годишният взел пръчка, събудил я и искал да осъществят полов акт. Тя се разпищяла, той я ударил, изнасилил я. С кухненски нож 17-годишният я намушкал няколко пъти в областта на шията и прерязал гърлото ѝ. След като се почистил с мокри кърпи и увил ножа с тях, извършителят взел портмоне с 250 лева в него и се прибрал. Разследващите са установили, че Андреа не е загинала вследствие на душенето, а вследствие на кръвозагуба.

Тъй като обвиняемият е непълнолетен, максималното наказание, което иначе е доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, се редуцира до 12 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук