КТБ

Пълният обвинителен акт по мегаделото КТБ няма да бъде четен повече в съдебна зала. Това решение взе Специализираният наказателен съд. Съдът реши, че делото може да продължи съгласно новите разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)- с четене на доклад за обвинението от председателя на съда.

Преди да стане ясно решението на съда, ръководителят на Спецпрокуратурата и зам.-главен прокурор Иван Гешев изказа мнение, че защита на подсъдимите бави процеса, тъй като очаква промяна в политическата обстановка. Логично, той счита, че промените в НПК да не се чете на глас целият обвинителен акт в съдебна зала, а само доклад за тях, е правилният подход по делото КТБ.

За разлика от Гешев, всички адвокати на обвиняемите подчертаха, че трябва да има пълно изчитане на обвинителния акт – защото на делото е даден ход преди да бъдат приети последните изменения в НПК и защото на част от обвиняемите всъщност е започнало четене на обвинителния акт.  В съдебната зала прозвучаха остри критики към законодателя, който заради казуса КТБ е въвел нови процесуални правила с неясни и подлежащи на тълкуване норми.

Според прокурорския екип обаче, оглавяван лично от заместник-главния прокурор Иван Гешев, нормата е ясна, а адвокатите я оспорват, защото се страхуват, че ако делото започне по същество ще започне и анализ на доказателства, които ще уличат техните клиенти в извършените престъпления.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук