Корнелия Нинова
На снимката: Председателят на БСП Корнелия Нинова

Чрез промени в Изборния кодекс ГЕРБ искат да узаконят фалшификацията на изборите, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. На пресконференция в централата на партията й тя се обяви против предлаганите от ГЕРБ промени в Изборния кодекс между двете четения, които от левицата определиха като „прокарани тихомълком“.

„Управляващите от ГЕРБ залагат корупцията в законите. Живеем в тоталитарна власт и вървим ускорено към диктатура, съдейки по това как се взимат еднолично решенията и се нарушават всички принципи на разделение на властите. В момента ще се опитат тази диктатура да я узаконят чрез закона, който бих определила с едно изречение – една партия, една държава. Това се готви да се случи с Изборния кодекс“, предупреди Корнелия Нинова.

Според лидера на БСП предложенията на управляващите показват притеснения от евентуалните изборни резултати.

„Досега решенията на комисиите при избори се вземат с 2/3 мнозинство. Това предполага участие на всички партии в комисиите. С новите предложения ГЕРБ въвежда падащия кворум с обикновено мнозинство. Както може да се досетите, в някои от комисиите те го имат самостоятелно. В други комисии ще им трябват един-два гласа от някой партньор. По този начин, при вземането на решенията в комисиите, елиминират другите партии“, обясни лидерът на левицата.

Като втори пример Нинова даде предложението на управляващите да не се провеждат нови избори в местата, за които съдът е установил, че има нарушения.

„Същата комисия, със същия състав, със същото мнозинство от 50%+1 да вземе ново решение, на базата на същите протоколи“, обясни тя.

Според опозицията с предложенията на ГЕРБ се отменя и правото да се обжалва едно решение с касационна жалба пред ВАС. От БСП са категорични, че по този повод ще сезират Венецианската комисия и настояват предложенията за промени да бъдат изтеглени. От левицата се заканват още да се борят докрай на второ четене на Изборния кодекс да бъде въведено изцяло машинното гласуване.

Опозицията предприема и още един ход – утре ще внесе в парламента проекторешение за откриване на процедура за смяна на Централната избирателна комисия и избор на нова. Основание за това им дава самият закон, тъй като срокът за начало на процедурата изтича на 20 февруари, а настоящата комисия е с приключил мандат. Нинова обясни, че червените поемат инициативата, защото управляващите „се ослушват и не искат да отварят тази процедура, не искат изобщо тази тема да се разглежда“.

Корнелия Нинова взе отношение и за случващото се във Венецуела, като призова позицията на страната ни да бъде за ненамеса във вътрешните работи на трета държава. Тя призова за „прилагане на международното право и на върховенството на закона и поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела за намиране на мирно и спокойно излизане от тази ситуация“. тази позиция съвпада с изразената вчера от президента Румен Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук