Учени засякоха отчупването на един от най-големите айсберги в историята. Парчето лед е с площ от 5800 кв. километра, което го прави над два пъти по-голям от Люксембург.

След като учените следяха пропукването на шелфа „Ларсен” в продължение на десетилетие, по-рано днес американски сателити отчетоха окончателното откъсване на ледената грамада от Антарктида.

„Това е наистина голямо събитие имайки предвид големината на ледената плоча, която в момента се носи по течението”, каза Анна Хог, която е експерт по наблюденията на глетчери от университета в Лийдс.

Айсбергът е с дебелина от над 200 метра и се смята, че е сред 10-те най-големи, регистрирани някога, но не може да се мери с някои от истинските чудовища, които са били засичани в Антарктида.

Най-големият, наблюдаван в епохата на сателитите, е бил обект, наречен B-15. Той се е откъснал от ледовете Рос през 2000 г. и бил с размери около 11 000 кв. км. Шест години по-късно фрагменти от този супер айсберг все още са били запазени и са минали покрай Нова Зеландия.

 

За още любопитни материали следете нашата Фейсбук страница – DEBATI 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!