маказа

Засиленият трафик през летните месеци нарежда Граничният контролно-пропускателен пункт „Маказа“ на второ място по натовареност, след „Кулата“, с дял от около 20 процента от пътникопотока по българо-гръцката граница. Това коментираха за БТА от пресцентъра на Главна дирекция „Гранична полиция“ и уточниха, че от началото на юли през пункта средно на ден преминават около 6500 автомобила, като 30 процента са български и 70 процента – с чуждестранна регистрация. 

Интензитетът на преминаване през ГКПП “Маказа“ е осезаемо увеличен спрямо месец по-рано, когато средно на ден са преминавали около 4 000 автомобила. И тогава преобладаващи са били автомобилите с чужда регистрация, генериращи 56 процента от трафика през пункта. За цялата 2022 г. през пункта са преминали около 900 000 превозни средства, 42 процента от които – с българска, и 58 процента – с чуждестранна регистрация.

Значителното увеличение на пътникопотока през настоящата година, както и през предходни години, се наблюдава от началото на активния летен туристически сезон от 1 юни, отчитат още от „Гранична полиция“. Оттогава се откроява и друга тенденция – на интензивен трафик не само в съботните и неделни дни, но и в петък и понеделник. От средата на летния месец пък се отчита сериозно увеличение на румънските туристи, преминаващи през пункта, което е свързано с края на учебната година в  Румъния.

Заради липсата на околовръстен път на Кърджали, автомобилите с чужда регистрация, както и такива с българска, преминават основно по един от главните булеварди на родопския град. Наблюденията са, че вече не само в летните месеци, но и през другото време на годината в района на автогарата се образуват т.нар. тапи. Това налага в определени случаи и намесата на служителите на пътна полиция, за регулиране на трафика.

Засилено полицейско присъствие и контрол по безопасността на движението има през летните месеци и по главния път І-5 към ГКПП „Маказа“, заради интензивния трафик. В него са сили на районните управления, през чиято територия преминава трасето – Кърджали, Момчилград и Кирково, казаха за БТА от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали . Те уточниха, че по график се провеждат специализирани полицейски операции. Превенцията е насочена към предотвратяване на нарушения на Закона за движение по пътищата, които са най-честа причина за пътнотранспортни произшествия. Следи се за скоростните режими, употреба на алкохол и наркотици, както и неправилно изпреварване, което е една от най-честите причини за пътнотранспортни произшествия при условията на интензивен трафик. От регионалния пресцентър отчитат също, че за периода 1 юни – 11 юли по главния път І-5 към ГКПП „Маказа“ са регистрирани осем пътнотранспортни произшествия с петима ранени.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук