Ива Митева

Председателят на НС Ива Митева иска редуциране на охраняваните от НСО лица. Това каза тя по време на заседанието на Комисия за контрол над службите за сигурност. Законопроект за промяна на Закона на НСО предвижда главният прокурор да не бъде охраняван от тази служба.  

Председателят на НС Ива Митева обърна внимание, че НСО не е транспортна фирма. По думите й специализиран транспорт трябва да ползват членовете на Конституционния съд и тримата големи.

„Аз смятам категорично, че кръгът лица трябва да бъде редуциран. Трябва да бъдат под пълна охрана първите трима в държавата, както е сега”, коментира тя.

Според Митева главният прокурор трябва да бъде изваден от тази охрана. Тя обърна внимание, че в момента той ползва възможност за охрана по три закона и се охранява по Закона за защита на лицата.

„Предлагаме отмяна на тази възможност, отмяна на възможността и в МВР и оставане само на ползване на специализиран транспорт по Закона за НСО”, каза тя.

Председателят на НС посочи, че в случай на застрашен член на КС или на някои от „тримата големи“, с мотивирано решение на комисията може да се поставя съответната лична охрана.

Митева каза още, че още по време на предизборната кампания е заявила, че една от първите инициативи ще бъде промяна в Закона за НСО. Законопроектът е готов.

На заседанието бе изслушан началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев. Той се съгласи с председателя на НС. По думите му Службата ще се съобрази с всички промени, които се приемат. 

Има нужда от промяна в Закона на НСО“, каза той.

Тонев не коментира какви пари се харчат за специализиран транспорт и за охрана.

Националната служба за охрана е специализирана военизирана държавна служба към президента. Организацията и дейността й се уреждат със Закона за Националната служба за охрана (ЗНСО) и с Правилника за неговото прилагане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!