1,94 млрд. лв. над заложените в бюджета вече са изхарчени. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев по време на представянето на параметрите на актуализацията на бюджета в съвместно заседание на три парламентарни комисии.

„Към момента са изхарчени 2,390 млрд. за тези дейности, тоест вече сме изхарчили 1,94 млрд. над това, което е заложено в бюджета. Тези пари за изхарчени за 50-те лева за пенсионерите, за допълнителна подкрепа за бизнеса, основно през мярката 60/40, както и за средства, които са необходими на Министерството на здравеопазването, уточни той.

По думите му отделно са изхарчени около 20 млн. лв. повече за избори, следват поне още едни, може би още два избора, които трябва да бъдат проведени, но не са бюджетирани, защото не са очаквани миналата година.

Василев припомни, че в текущия вид на бюджета са заложени 1,196 млрд. лева за COVID-мерки, за социални мерки и за избори. Мерките за здравеопазване пък са в т. нар. буфер, който е разпоредба в закона, даваща възможност на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве.

„Това не е актуализация на целия държавен бюджет. Не пипаме бюджетите на ведомства, това са целеви средства, с които да посрещнем кризата. Те са ясно разписани, с ясно описание на сумите и биха позволили нормалното функциониране на държавата до края на годината“, обърна се той към депутатите.

Той припомни, че задаващата се нова вълна на епидемията налага обезпечаване на здравните и социалните мерки, мерките за бизнеса, както и да се предвидят средства за защита на държавната ни граница с оглед мигрантския натиск заради ситуацията в Афганистан.

Министър Василев се похвали с по-добра събираемост на приходите в бюджета, но за да бъдат тези средства изразходвани целево, актуализация трябва да има.

Предвидени са допълнителни 575 млн. лв. за социални разходи, включващи актуализация на пенсиите, енергийни помощи и друга подкрепа. За подкрепа за бизнеса са заложени 430 млн. лв. Ще има 335 млн. лв. за здравеопазване, както и други суми, които ще бъдат ползвани за възстановяване на резерва на МВР, за покриване на увеличената на вноска на България в ЕС заради Брекзит, покриване на разходите от загубени дела на КЕВР и други.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!