На снимката: Румен Радев и Деян Митов

В утрешния днес (20 август) в 9.30 часа държавният глава Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Очаква се коалицията да го върне веднага.

Съгласно конституционната процедура президентът ще даде мандата на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание.

Предложеният от ГЕРБ-СДС премиер е Даниел Митов. Очаква се той да взема мандата и веднага да го върне, както обяви лидерът на партията Бойко Борисов.

„Ако дойде нашият ред да получим мандат, ще предложим на ПГ за министър-председател Дани Митов и ще представим пред президентството състав на кабинет, за да могат хората да сравняват това, което се предлага. Веднага ще върнем мандат – искаме да стоим много далече от всичко, което се случва в българската политика в този момент“, каза лидерът на ГЕРБ на брифинг преди дни.

Според него се наблюдава провал в икономиката, здравеопазването, енергетиката и други сфери на обществения и икономически живот.

„Два месеца създавате илюзията, че ще направите правителство. Имате прекрасно мнозинство, решете всички въпроси по начина, който искате. Не виждам как ще накарате българите да излязат да гласуват при трети избори, особено на фона на очакваната вълна от коронавирус“, каза преди време Борисов.

Все още не е ясно на кого ще бъде връчен третия мандат

От ГЕРБ и ИТН заявиха, че ще бъдат опозиция и няма да дадат подкрепата си за съставяне на кабинет.

Третият мандат ще бъде подкрепен евентуално от ПГ на „Изправи се БГ. Ние идваме“. Такава заявка даде председателят й Мая Манолова вчера по време на консултациите при държавния глава.

Подкрепата на ДПС няма да е безусловна.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че няма да подкрепят кабинет с мандат на БСП.

Предстои да разберем дали ще има трети парламентарни избори тази година.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!