Мексико, трупове
Мексико се готви за нова вълна от трупове след обявената война между наркокартелите

Бойците на наркокартела „Синалоа“ са заявили присъствието си в западния мексикански щат Наярит, въпреки че минаващите през него маршрути за трафик на наркотици се контролират главно от картела „Халиско Ново поколение“ (CJNG), съобщава в. „Дейли Стар“.

Синалоа – картелът на боса Ел Чапо, който лежи в американски затвор, обяви война на най-мощната наркогрупировка в Мексико и изпрати главорезите си на кървава борба. По-рано този месец стрелците му обявиха пристигането си в западния мексикански щат Наярит – доминиран от Халиско. В събуждащи безпокойство кадри гангстерите обявиха началото на „Операция MZ“ и обещаха „справедливост“, дори заплашвайки служители на местното правителство, съобщи Sin Embargo.

Буквите MZ се отнасят до Исмаел „Ел Майо“ Самбада, който пое картела след екстрадирането и вкарването в затвора на Ел Чапо миналата година.

Във видеото те споменават още Даниел Сауседо – зет на губернатора на щата – и Родриго Бенитес Перес, директор в прокуратурата в Наярит. Наркоглаворезите предупредиха, че „главите им ще се търкалят“.

Запитан дали съобщението представлява обявяване на война, Робърт Алмонте, експерт по картела и бивш федерален маршал на САЩ, каза пред „Дейли Стар“:

„Да, вярвам, че е така, и то не само в този щат, но като цяло.“

Новината не е добра, още повече, че в Мексико непрекъснато има смъртоносни стълкновения между картели. Миналата година на няколко пъти в страната бяха намерени цели ями с десетки осакатени трупове, повечето от които се смята, че са жертви на особино жестоките картели Зетас, Синалоа и Халиско.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!