инж. Светослав Глосов
на снимката: инж. Светослав Глосов

До края на януари гражданите ще могат да купят е-винетка от над 4500 точки в цялата страна. Това обеща в ефира на БНР председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов.

„Няма фалстарт на електронната система, а технически проблеми при въвеждането на нов и сложен продукт, които се отстраняват веднага”, каза Глосов.

И добави:

„Правим анализ на проблемите и най-вероятно ще предявим претенции към изпълнителя, съгласно договора, за неспазване на графиците”.

Шефът на пътната агенция подчерта, че досега не е платена и стотинка на изпълнителя на електронната система „Капш“.

„В момента гражданите могат да купят винетка по четири начина: от апарати за самотаксуване, сайта www.bgtoll.bg и мобилното му приложение, на каса в офисите на Областните пътни управления и на Мобилния оператор „А1“. Вече се продава и на касите на „Еasypay”, като постепенно ще ги има в цялата страна. От следващата седмица поетапно ще се продават на каса и в големите вериги бензиностанции – „ОМВ“, „Петрол“, „ЕКО“, както и в клоновете на „Български пощи“. До месец ще започне и продажбата през банкоматите на БОРИКА. Системата се разширява непрекъснато”, съобщи инж. Глосов.

На ГКПП „Калотина“ освен терминали за самотаксуване вече са оборудвани и работни места за продажба на е-винетки в брой на каса.

Такива ще има и на „Кулата“, на Дунав мост при Русе и на „Капитан Андреево“. Апарати за самотаксуване са монтирани на пунктове „Отоманци“, „Гюешево“, „Капитан Андреево“, „Дунав мост“ – Русе, „Кардам“, „Дуранкулак“. Монтирани са устройствата и на „Станке Лисичково“, „Златарево“ и „Оряхово“.

„Въвеждането на електронна винетка е само част от продукта ТОЛ система, който ще бъде цялостно въведен през август тази година, когато ще стартира тол таксуване за автомобилите над 3,5 тона”, каза инж. Глосов.

Припомняме, че в събота премиерът Бойко Борисов уволни шефът на „Национално ТОЛ управление” Антон Антонов, Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството, Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа, заради хаосът с електронните винетки.

Може да прочетете подробности ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!