Френските полицаи протестират
Френските полицаи хвърлиха белезниците в знак на протест

Ядосани полицаи в цяла Франция хвърлиха белезници на земята, тъй като се чувстват „обидени“ от твърденията, че проявяват бруталност и расизъм, съобщава Би Би Си. Протестиращи полицаи организираха шествие и по Шанз-Елизе в центъра на Париж. Те заявиха, че отхвърлят всякакъв паралел с полицаите в Минеаполис, чийто фатален арест на Джордж Флойд предизвика вълна от антирасистки протести по целия свят.

Протестът на полицаите

Протестът им също е и срещу правителствена забрана на полицейската „задушаваща хватка“. Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер обяви забраната в понеделник, след като френски протестиращи излязоха на улицата с твърдението, че полицията във Франция проявява расизъм към етническите малцинства, по същия начин, по който американската полиция е обвинена в бруталност спрямо черните заподозрени. Кастанер проведе разговори с полицейските профсъюзи в четвъртък и те продължават, тъй като правителството се стреми да охлади интензивния дебат за расизъм, който отново възбуди напрежението в някои общности.

Спомени за инциденти

Някои от протестиращите бяха вдъхновени от спомена за Адама Траоре, 24-годишен черен французин, който загина при полицейска операция през 2016 г. Полицията е обвинена също в тежко раняване на 14-годишно момче на име Габриел, задържан по подозрение, че се опитвал да открадне скутер близо до Париж в края на миналия месец.

Полицейското управление в Париж предупреди, че магазините и други бизнеси в района трябва да се затворят и да се залостят прозорците, тъй като има опасност от безредици.

Протестите с белезници на полицията се състояха в четвъртък в Париж, Лил, Рен, Бордо, Тулуза и други градове и продължиха днес сутринта, като редица полицаи хвърлиха белезниците си на летище „Орли“ близо до Париж.

„Задушаващата хватка“

Защитавайки полицейското използване на задушаваща хватка, Ксавиер Лево от полицейския съюз заяви, че „притискането на главата е много важно при поставяне на белезници“. Той настоя, че това не е същото като метода, използван при смъртта на Джордж Флойд.

„Ние няма да държим задържания 8 минути, ще го задържим само за да му поставим белезниците… но без тази техника – как да го направим?“, пита той.

Полицаят продължи:

„Хората смятат, че полицията е расистка, но при нас има хора от всички етнически групи и всички заедно работим добре.“

В понеделник министърът на вътрешните работи обяви, че методът на хватката „ще бъде премахнат“.

„Вече няма да се преподава в полицейските и жандармерийските училища. Това е метод, който крие своите опасности“, каза той.

Той обеща, че ще има „нулева толерантност“ към расизма в органите на реда и служители, силно подозирани за расизъм, ще бъдат отстранявани.

Полицията във Франция заяви, че миналата година е получила почти 1 500 жалби срещу служители – половината от тях за предполагаемо насилие, съобщава АФП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!