Близо година след ареста и бруталния полицейски побой, нанесен на студента Евгени Марчев, участвал в протестите против правителството през юли 2020 г.,  Софийският районен съд отмени заповедта за задържане от същата нощ на един от другите потърпевши.

Делото се гледа по жалба на арестувания Жоро Георгиев. Той е задържан вечерта на 10 юли, заедно със свои приятели. Още на следващия ден в социалните мрежи се появяват  видеозаписи, на които се вижда как полицаи бият арестуваните.

Марчев, който бе настанен в „Пирогов“, бе най-тежко пострадал, но не е единственият, пострадал от полицейския произвол.

Впоследствие той разказва, че полицаите са се гаврили със задържаните – освен побоя, са ги унижавали и дори са си позволили да снимат с личните си телефони задържано от тях момиче, което вследствие на влачене по земята от „органите на реда“ е било със свалена блуза.

В съдебното решение се посочва, че задържането на  Жоро Георгиев е било незаконно. В заповедта за ареста му пише само, че е пречил на полицейски орган да изпълнява задълженията си, но никъде не е посочено как и с какви точно действия.

По принцип, 24-часово задържане следва да се извършва при обосновано предположение за извършено престъпление или за да се предотврати такова, както и евентуално укриване. В случая няма нищо такова и затова задържането не е съобразено със закона, пише съдията.

„В конкретния случай приложената административна мярка не се оправдава от никоя от тези цели. Самоличността на лицето е била установена. По делото не се установява със задържането на жалбоподателя да е предотвратено или преустановено извършването на престъпление. Такова не се твърди и в самата заповед. Липсва каквото и да е фактическо основание за задържането. Не е имало и данни за опасност от укриване на жалбоподателя. Със задържането правата и законните интереси на жалбоподателя са засегнати в по-голяма степен от необходимото от гледна точка на целта, за която се издава административният акт“, се посочва в решението.

Въпреки, че за полицаите, позволили си да малтретират протестиращи нямаше почти никакви последствие, на 19 май, служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, освободи шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Георги Хаджиев. Като мотив за отстраняването му, Рашков, посочи именно насилието упражнено от полицаите по време на летните протести от миналата година. „Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители, никъде в закона не пише, че те могат да пребиват децата по улиците или където и да е.“, заяви Рашков.

Въпросът сега е, дали след постановлението на съда за незаконния арест на Георгиев, най-накрая преките виновници за побоя ще бъдат подведени под отговорност.

Ето и какво написа във „Фейсбук“ Николай Хаджигенов, авадвокатът на Евгени Мирчев и Жоро Георгиев, във връзка с решението на съда:

 

„Помните битите деца зад колоните на МС на 10.07.2020г., нали?
Ден втори на протестите.
„Ювелирна“ акция по сплашване, респект и не знам си още какво, осъществена под ведрото ръкводство на ММ, като вътрешен министЕр.
Именно тази „акция“ стана причина последният да бъде махнат от МВР и в последствие скрит на завет в 45-то НС.
Едва сега, почти година по-късно имаме влязло в сила решение с което се отменя заповедта на задържане само на един от тях.
Всички останали още са висящи……
Оставам на вас да оцените съпротивата на всички нива и институции за прикриване на престъпленията извършени от МВР с побоя, изтезанието, гаврите с децата, липсата на разследване.
За сметка на това, всички с изключение на Евгени Марчев все още имат повдигнати обвинения за това, че упражнявайки гражданските си права, бяха бити, задържани и обвинение в в несъществуващи престъпления.
Внасях временната комисия в 45-то НС четири пъти!
Всеки път срещах яростна съпротива от всички.
В следващото НС, това ще бъде първата комисия, която ще внеса.
Истината и правосъдието ще възтържествуват рано или късно.
Без грам уважение
един обикновен АДвокат“
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!