На снимката: Шефът на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев

Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Това е станало след иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите – Александър Филев и Иван Коларов.

Основният аргумент за решението е, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която като принципал на „Автомагистрали“ иска да смени ръководството, не е провела конкурс за постовете. Освен това съдът отбелязва, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение.

Съдът постановява, че вписването на новото ръководство и заличаването на старото може да стане, след като се реши по същество спорът между страните.

Припомняме, че Комитова поиска да смени ръководството на „Автомагистрали“, след като проверка откри, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В допълнение проверка на „Сметната палата“ откри, че държавното дружество е получило от поръчки за над 4 млрд лв. в нарушение на изискванията на закона. От общо 14 договора с държавата за период от пет години, шест са сключени, без да се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук