Бойко Рашков
На снимката: Бойко Рашков

Върху избиратели в Смолян се оказва натиск да предпочетат определена политическа сила на парламентарния вот на 11 юли. Това съобщи казавътрешният министър Бойко Рашков. Той уточни, че информацията идва от управителя на областта Стефан Сабрутев.

В сряда Министерският съвет проведе среща с областните управители във връзка с организацията на изборите. Рашков отбеляза, че за него най-важно е било споделеното от Сабрутев, че върху жителите в Смолянска област се оказва огромен предизборен натиск.

Тъй като, засега, шефът на МВР отказа да назове имена,  не се разбра кой оказва натиска и в чия полза.

Рашков, обаче, обясни похватите, които се използват за манипулиране на избирателите:

„Ако някой отиде в горското стопанство например, за да си закупи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги, всичко това се използва за натиск върху тези лица, което е позорно явление, поне според моята оценка.”

Той подчерта, че най-сложната задача пред неговото ведомство ще бъде предотвратяването на търговията с гласове.

„Ние сме идентифицирали множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Спрямо тези лица в определен момент, който ще бъде избран, естествено, че ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на техния действителен вот с такъв, който тяхната воля не диктува”, каза Рашков.

Министърът предупреди, че МВР няма да остане безучастно към каквито и да било опити за манипулация на вота на 11 юли.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук