Питър Наваро, който е най-висшия търговски съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп, в крайна сметка ще присъства на срещата на лидерите на страните от Г-20, въпреки неотдавнашни информации, че той е бил изключен от американската делегация.

Търговският „ястреб“ Наваро, който провежда най-твърдата линия по отношение на Китай, е бил видян да слиза от президентския самолет Air Force One в Буенос Айрес в четвъртък вечерта, съобщи агенция „Блумбърг“.

Това предполага, че хардлайнерът в екипа на Доналд Тръмп може и да участва в договорената за събота среща между президентите на САЩ и на Китай, на която ще бъде направен опит да се разреши продължаващия търговски спор между двете най-големи икономики в света.

През миналата седмица китайския вестник South China Morning Post съобщи, че Питър Наваро няма да присъства на срещата, като тази информация доведе до нарастване на надеждите, че през уикенда ще бъде постигнат известен прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай, коти се намират през последните месеци в задънена улица.

Присъствието на Наваро обаче може да означава, че администрация на Доналд Тръмп ще продължава да поддържа по-твърда линия в очакваните с огромно напрежение разговори, намалявайки вероятността за постигането на търговска сделка.

Междувременно от водещата банка Goldman Sachs Group Inc. заявиха, че „най-вероятният“ изход от дългоочакваната среща между Доналд Тръмп и Си Дзинпин ще бъде продължаваща ескалация на търговската война между САЩ и Китай.

„Според нас на първо място и най-вероятно ще се продължи по текущия път на ескалация, като Белия дом ще повиши митата до 25% за целия китайски внос, който към момента е обект на високи налози (китайски внос за 200 млрд. долара), а самите митнически тарифи ще обхванат и останалия китайски внос в САЩ (за над 250 млрд. долара)“, прогнозира Goldman Sachs.

В същото време голямата американска банка очерта три основни сценария като резултат от предстоящата среща между Доналд Тръмп и Си Дзинпин. Според втория възможен сценарий е възможна „пауза“, при която вече съществуващите митнически ставки останат непроменени, като двете преговарящи страни се съгласят да продължат да преговарят при временно преустановяване на ескалацията на търговското напрежение.

„Най-малко вероятен е сценарий, при който бъде постигната сделка, включваща цялостно намаляване на настоящите тарифи“, прогнозират от Goldman Sachs, визирайки факта, че пазарните участници се фокусират много силно върху предстоящата среща на двамата лидери, надявайки се тя да представлява потенциална повратна точка по отношение на ескалиращото икономическо напрежение между САЩ и Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!