G-20

След официална снимка на участниците и на фона на традиционните за това събитие протести започна първото заседание на срещата на върха на Г20 в Буенос Айрес.

От медиите беше отбелязано, че по време на церемонията около снимката между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп нямаше контакт. Организаторите заведоха двамата държавни глави до определените им места от различни страни, така че Путин и Тръмп даже не се ръкуваха. След приключване на „фотосесията“, участниците в заседанието бързо заеха местата си, така че даже и пътьом Путин и Тръмп нямаха пресечни точки.

В залата двамата са през няколко места един от друг. Путин набързо проведе оживен диалог със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Според експерта Ярослав Лисоволик от клуба „Валдай“, успехът на срещата на върха на Г20 зависи от това дали участниците ще успеят да намалят напрежението в търговията и да изработят ефективен дневен ред за по-нататъшна работа, предаде ТАСС.

„Според мен главната тема е търговското противопоставяне между страните. Главната надежда за тази среща от гледната точка на реално възможните сценарии е смекчаване на тези противоречия, постигане на договорености по ключови направления на търговското взаимодействие, по-специално между Китай и САЩ“, отбеляза експертът.

По думите му ако това се случи, то ще може да се каже, че срещата на върха е била отчасти успешна поради решаване на тези ключови за световната икономика въпроси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!