криптовалута, биткойн

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

ВВС: САЩ ограничават търговията с още дузина китайски технологични фирми

Правителството на САЩ добави още дузина китайски компании към списъка за търговски ограничения. То се позова на опасения за националната сигурност и външната политика. Вашингтон твърди, че някои от фирмите помагат за разработване на програма за квантови изчисления на китайската армия.

Световният печат

Този последен ход идва с нарастването на напрежението между САЩ и Китай относно статута на Тайван и други въпроси. Търговията беше сред въпросите, обсъдени на виртуална среща на върха между лидерите на двете страни по-рано този месец.

Осем базирани в Китай технологични фирми бяха добавени към т. нар. „списък“, заради предполагаемата им роля в подпомагането на китайската армия в областта на квантовите изчисления и „за придобиване на артикули с произход от САЩ в подкрепа на военни приложения“.

Министерството на търговията на САЩ заяви, че 16 физически и юридически лица, работещи в Китай и Пакистан, също са добавени към списъка, поради участието им в „незащитените ядрени дейности на Пакистан или програма за балистични ракети“.

Общо 27 нови субекта са добавените в списъка от Китай, Япония, Пакистан и Сингапур. Отделно и Московският физико-технологичен институт беше добавен, но не се дават повече подробности, освен че е произвел военно оборудване.

Новите списъци ще помогнат да се попречи на американските технологии да подкрепят развитието на китайски и руски „военни дейности“, каза в изявление министърът на търговията Джина Раймондо.

Потенциалните доставчици на фирми в списъка вече ще трябва да кандидатстват за лиценз, преди да могат да им продават в САЩ. Въпреки това, заявленията им вероятно ще бъдат отхвърлени.

Китайският телекомуникационен гигант Huawei беше добавен към списъка през 2019 г. заради твърдения, че представлява риск за националната сигурност на САЩ. Този ход го откъсна от някои от ключовите му доставчици и затрудни компанията да произвежда мобилни телефони.

„Гардиън“: Индия забранява частните криптовалути и пуска официална цифрова валута

Индийското правителство се готви да забрани частните криптовалути и да позволи на централната банка на страната да пусне официална цифрова валута. Предложеното законодателство следва репресиите срещу криптовалутите в Китай, където финансовите регулатори и централната банка направиха всички транзакции с цифрова валута незаконни.

Световният печат

Индийските предложения бяха отбелязани в парламентарен бюлетин. Изглежда описанието на законопроекта оставя вратичка за използване на криптовалути.

„Да се ​​създаде улесняваща рамка за създаването на официалната цифрова валута, която да бъде издадена от Резервната банка на Индия“, пише в него.

Законопроектът има за цел да забрани всички частни криптовалути в Индия, но позволява някои изключения за популяризиране на основната технология на криптовалутата и нейното използване.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди каза миналата седмица, че криптовалутите могат да „развалят младостта ни“, а централната банка на страната многократно предупреждава, че те представляват „сериозни опасения за макроикономическата и финансова стабилност“.

През септември Ел Салвадор стана първата страна, която прие криптовалутата биткойн, като законно платежно средство. Но големите икономики като цяло са предпазливи от цифровите валути. Заместник-управителят на Английската централна банка сър Джон Кънлиф предупреди, че те могат да причинят финансов срив.

Ходът в Индия ускори продажби на пазарите на цифрови валути в страната. Свързаната с долара стабилна монетна връзка (USDT) спадна с 25% до близо 60 рупии в сряда. На глобалните пазари цената на биткойн падна с 2,7% до 56 171 долара.

Лайт Халаф, ръководител на инвестиционния анализ в инвестиционната платформа AJ Bell, каза: „Планът на Индия за забрана на криптовалутите не нанесе същите щети върху цената на биткойна, като лятната репресия в Китай, но въпреки това образува още един препъни камък в напредъка на криптовалутите, като икономическа сила в реалния свят.“

„Политико“: Германската коалиция ще разреши лицензирана продажба на канабис

Новото правителство на Германия ще разреши продажбата на канабис на възрастни за развлекателни цели, потвърди окончателното споразумение на коалицията. При новото правителство на социалдемократите (SPD), Зелените и свободните демократи (FDP) ще бъде разрешено контролираното предлагане на канабис, но само в лицензирани магазини.

Световният печат

Този ход бележи значителна промяна в страната, където канабисът е разрешен само за ограничена медицинска употреба.

FDP изтъкна ползите, които легализацията може да донесе на Германия, включително допълнителни приходи за правителството.

Зелените си поставиха за цел „източване на черния пазар за канабис и намаляване на организираната престъпност“.

SPD бяха по-предпазливи и призоваха за проекти, които да регулират разпространението. Това ще позволи на правителството да оцени въздействието на легализацията.

Според проучване на университета в Дюселдорф, легализирането на канабиса може да донесе на Германия повече от 4,7 милиарда евро допълнителни годишни приходи. Германските полицейски синдикати обаче се противопоставиха на идеята.

Планът на коалицията ще включва преоценка на закона след четири години и разширяване на мерките за намаляване на вредите. Заедно с това правителството ще затегне регулациите за маркетинг и спонсорство, свързани с канабиса, алкохола и никотина.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!