биткойн

Салвадор стана първата държава в света, признала биткойна за официална валута. От днес в страната влезе в сила закон, според който тази криптовалута може да се използва като платежно средство наравно с американския долар.

Късно снощи президентът на Салвадор Наиб Букеле написа в Туитър: „Утре сутринта за първи път в историята погледите на целия свят ще бъдат обърнати към Салвадор”. Няколко минути преди полунощ той добави, че съвсем скоро страната му ще влезе в историята.

По думите на държавния глава, засега Салвадор е закупил 400 биткойна на два транша. Според сегашния пазарен курс това са около 21 милиона долара. Използването на тази цифрова валута ще бъде възможно с помощта на официалния криптовалутен портфейл – приложението Chivo.

Протестиращ срещу въвеждането на биткойн, като официална валута в Сан Салвадор, Ел Салвадор, 07.09.21
Протестиращ срещу въвеждането на биткойн, като официална валута в Сан Салвадор, Ел Салвадор, 07.09.21

Правителството очаква, че скоро след въвеждането на цифровата валута много жители ще получат за първи път достъп до банкови сметки. Управляващите разчитат да спестят 400 млн. долара годишно от такси от парични преводи, изпращани от гражданите им от чужбина, главно от САЩ. Тези средства осигуряват 22% от БВП на малката държава.

Парламентът на Салвадор одобри въвеждането на криптовалутата през юни, като с нея ще може да се плаща за закупуването на стоки и услуги. Жителите на страната се отнесоха твърде скептично към тази стъпка. При направеното допитване повече от две трети от населението се обяви за запазването на американския долар като единствена валута.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!