На снимката: Протестиращи срещу новите противоепидемични мерки във Варна
На снимката: Протестиращи срещу новите противоепидемични мерки във Варна

В момента на обществото и на властта се налага да избират между два почти невъзможни сценария – въвеждането на ограничения за ресторантите и нощните клубове с цел да се намали броят на заболелите и умрелите от една страна, и спасяването на бизнеса за сметка на живота на хората от друга страна.

В момента сме в четвъртата вълна на пандемията от COVID – 19 и в България отново огромен брой заразени. Болниците са пълни, а всеки ден умират хора, колкото един малък пътнически самолет. Очевидно е, че това е една много тежка зараза, но нашите проблеми са абсолютно измерими с тези на останалите европейски страни. И там има вълна, и там затварят заведенията, и там има протести.

Разбираеми са и протестите на бизнеса, защото е заплашен хлябът на протестиращите.  Засегнатите от влезлите в сила противоепидемични мерки, обхващащи цялата страна ще излязат на голям протест днес в центъра на София. Най-недоволни от новите мерки са работещите в заведенията, транспортния сектор и танцовите школи, които досега протестираха в различни градове на страната.

В протеста, озаглавен #СвободаЗаБизнеса, участие ще вземат освен представителите на ресторантите, питейните заведения, нощните клубове и игрални зали, и Конфедерация на автобусните превозвачи, Асоциация на игралната индустрия, Съюз на частните театрални школи, Съюз на организациите за любителско изкуство, Увеселителни центрове и детски парти центрове в България, Българска асоциация за здраве и фитнес.

Представителите на засегнатите бизнеси настояват за отмяна на действащите от 7 септември противоепидемични мерки до предвиждането и приемането на съгласувани с бизнеса социални и икономически мерки за подпомагане. Те настояват за спешна ревизия на Националния оперативен план за справяне с пандемията, за да се премахнат заложените в него дискриминационни и лишени от житейска и медицинска логика ограничения.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с остро писмо, в което посочват президента Румен Радев като отговорник за действията и бездействията на назначеното от него служебно правителство във връзка с въведените мерки. От здравното министерство реагираха като заявиха, че протестите няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19.

Новите мерки?

Според новите мерки ресторанти, барове, игрални зали и казина могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения остават затворени. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат. Фитнесите могат да използват 30% от местата си. А с до 50% от капацитета си на закрито работят кина, театри, концертни и спортни зали.

При това положение изниква трудният въпрос, с още по-труден отговор, какво трябва да избере нашето общество – здравето или заведенията и нощните клубове? И ако се абстрахираме от политическото говорене и от изкушението на ПП ГЕРБ да атакува служебното правителство за всички взети и невзети мерки, все пак здравият разум подсказва, че е по-добре да спазим ограничителните мерки. Това е и европейският избор. Защото на онези, които изгубят бизнеса си, или част от него, може да се помогне и се помага. За съжаление умрелите няма как да върнем, а на тези с повредено здраве няма как да помогнем.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!