биткойн риск

Цената на биткойн надвиши нивото от 50 000 долара за пръв път от средата на месец май, тъй като водещата криптовалута продължава да се възстановява от срива, провокиран преди три месеца, съобщи БНР.

След като късно в неделя биткойнът успя да преодолее бариерата от 50 000, той продължава да поскъпва и в началото на търговията в понеделник, повишавайки се се с близо 4% до 50 380 долара. Това е първото преодоляване на тази ценова бариера и най-висока цена за основната дигитална валута от 15-и май насам, според данните на Coindesk.

Подкрепа за текущото поскъпване оказва информация на компанията за онлайн разплащания PayPal Holdings, че от тази седмица потребителите ѝ във Великобритания ще могат да купуват, притежават или да продават цифрови валути на нейната платформа. Това бележи първото международно разширяване на криптоуслугите на PayPal.

Криптоуслугата на платформата на PayPal ще позволи на потребителите да купуват или продават Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum и Litecoin и ще включва проследяване в реално време на стойностите и образователните ресурси на криптопазара. Подобно на същата услуга на PayPal в САЩ, финансово-технологичната компания Paxos, специализирана в блокчейн, ще предоставя необходимите инструменти, за да даде възможност за търговия с криптовлаути.

Хосе Фернандес да Понте, генерален мениджър на PayPal за блокчейн търговия, посочи пред бизнес телевизия CNBC: „В САЩ криптоуслугата върви наистина добре. Очакваме, че ще се справи добре и във Великобритания“.

През април биткойнът успя да удари ценови връх от близо 65 000 долара, след което обаче загуби повече от половината от стойността си между 15-и май и края на месец юни. Най-популярната цифрова валута поевтиня под 30 000 долара на 20-и юли, но от тогава насам вече поскъпва със 73%.

През последни пет дни биткойнът успя да поскъпне  с над 13% и с цели 48% в рамките на текущия месец август, като към началото на на новата седмица неговата пазарна капитализация е около 939 милиарда долара.

Според анализатори следващото по-голямо препятствие е нивото около 51 000 долара.

В последно време се наблюдава подем и на целия криптопазар, като днес Етериум поскъпва с 5,6%, след като в неделя нарасна с над 4% и с цели 52% от началото на август, след като в края на май отбеляза ценови срив подобен на този на биткойна.

Dogecoin пък поскъпва в понеделник с 3.83% и вече бележи ръст от над 63% през последния месец, според данни на Kraken, но въпреки това все още се търгува на половината под неговия рекорден връх, достигнат в началото на месец май.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук