Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение Русия да не участва на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг догодина. Решението бе взето на заседание в Лозана, а причината е системно нарушаване на антидопинговите правила.

Всички руски атлети, които могат да докажат, че са чисти и не са употребявали допинг, ще бъдат допуснати да се състезават в Южна Корея, но под неутрален флаг – този на МОК. Това означава, че ако някои от тези спортисти спечели златен медал, няма да чуе химна на родината си.

„Това трябва да сложи край на този неприятен епизод и да служи като катализатор за по-ефективна антидопингова система“, заяви президентът на МОК Томас Бах.

Завинаги от олимпийското движение са отстранени спортният министър на Русия Александър Жуков и президентът на местния олимпийски комитет Виталий Мутко. Освен това страната ще плати глоба в размер на 15 милиона долара, които трябва да покрият разходите по разследването.

След него стана ясно, че властите в страната са подкрепяли допинг програма по време на предишните Зимни олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

Игрите в Пьонгчанг стартират на 9 февруари и ще преминат без една от най-силните нации в зимните спортове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук