еврозоната
на снимката: Министърът на финансите Владислав Горанов

Не трябва да „дамгосваме” експертите и служителите на Агенцията по вписванията заради техническия проблем в Търговския регистър.

Това каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос свързан с информацията, че в Търговския регистър си раздали 700 000 лв. бонуси, въпреки блокажа.

Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни „лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписвания, заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно”, каза Горанов.

И добави, че не е  запознат какво са си раздали в едно звено второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието.

„След 2012г. системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата, като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част”, каза Горанов и предположи, че ръководството на Агенцията на база на оценка е определило подобни допълнителни възнаграждения.

По думите му служителите, които които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, „биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение, особено имайки предвид, че системата на заплащане в бюджетната сфера предвижда такъв механизъм и той е регулярен в последните повече 6 години”.

„Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписванията, заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно”, заяви Горанов.

Припомняме, че на 9 август Търговския регистър блокира напълно и беше недостъпен в продължение на дни. Тогава от Агенцията по вписванията обясниха, че сривът се дължи на повреда в четири от дисковите устройства. Загуба на информация обаче нямало.

Скандалът, който беше породен от срива, доведе до оставката на тогавашния председател на Агенцията а Зорница Даскалова. На нейно място бе назначена Габриела Козарева, която е назначена с протекциите на „Атака“.

След срива на Търговския регистър управляващите заговориха за държавно хранилище за данни, което трябваше да е готово до месец октомври. Това очевидно все още не се е случило, въпреки че за създаването му бяха отделени 800 хил. лева.

След това срокът за завършването на хранилището беше удължен до 15 ноември. Предстои да видим дали това ще бъде спазено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!