данъци
Mинистърът на финансите Владислав Горанов

Тази сутрин финансовият министър Владислав Горанов обясни пред журналисти приетия снощи от правителството проект за промени в Закона за държавния бюджет. По думите му това актуализацията на бюджета разглежда възможно най-негативния сценарий за развитие на ситуацията – спад на икономиката с 3%. Прогнозира се увеличение на безработицата с 2%.

„Три сценария сме разработили, като в прогнозата, която предложихме вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях, с оглед да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината“, каза той на брифинг в Министерски съвет.

Финансовият министър каза, че растежът на икономиката няма да бъде такъв, какъвто се очакваше.

„В момента не отчитаме рецесия, но инвестиции и потребление са поставени пред изпитание“, каза Горанов.

И добави:

„Искаме да гарантираме, че държавата може да поддържа основните си функции. Продължавам да смятам, че консервативно планиране и добрата фискална политика в последните години дават възможност. Но съм длъжен да предложа сценарий ако нещата отидат в по-негативна посока. Защото ако се окажем в ситуация, в която трябва допълнително да се реагира, трябва да имаме готовност по линия на фискалните буфери и по линия на финансиране на системите. Затова предлагаме днес на НС тези изменения“, обясни Горанов.

Министърът подчерта, че ще поиска от депутатите да увеличат лимитите на дълга от сегашните 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лв., като от пазара ще се търсят първо 4.2 млрд. а останалата част ще бъде активирана само ако се наложи след кризата.

Той обясни, че се предвижда намаление на приходите с 2 млрд. и 440 милиона лева и увеличение на разходите с 1 млрд. и 70 милиона лева. И увери, че промяна в данъците не се предвижда.

„Тези 70 милиона са за допълнителни лихвени разходи свързани с увеличението на лимита по държавния дълг и 1 милиард допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на ДОО за финансиране на Фонд „Безработица“. Предложили сме и увеличение на лимита на държавния дълг, за да осигурим финансиране на дефицита, като общият размер на очаквания дефицит в бюджета за 220 година се очаква да достигне 3,5 милиарда, което е около 3 % от БВП“, уточни Владислав Горанов.

Финансовият министър каза още, че се очаква възстановяването на заетостта да започне в края на 2020г. и да продължи през 2021г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!