Меган Маркъл, кралица Елизабет II, принц Хари
На снимката: Меган Маркъл, кралица Елизабет II и принц Хари

От днес Меган и Хари вече не са част от кралското семейство. Те заявиха, че искат да са финансово независими и след тежки преговори с кралицата, от днес херцогът и херцогинята на Съсекс вече няма да изпълняват кралските си задължения. Т.нар. „Мегзит“ предизвика вълна от разнопосочни мнения – от обвинения към принц Хари, че изоставя семейството си до съпричастност за Меган, която била подложена на силен стрес.

Ето някои от най-често задаваните въпроси какво предстои за двойката оттук нататък:

ДЕНЯТ „МЕГЗИТ“

31 март е последният ден, в който Меган и Хари ще могат да бъдат наричани „ваше кралско височество“. И макар, че денят е строго формален, няма да има подписване на документи и прочее, той бележи краят на една ера и началото на нова.

ЩЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЛИ КРАЛСКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ?

Не. Двойката се отказва от всичко, свързано с кралското семейство.

ТАКЪВ ЛИ БЕШЕ ТЕХНИЯТ ПЛАН?

Не точно. Хари и Меган искаха да се оттеглят от кралските си задължения, но да продължат да служат на кралицата. Идеята им беше да са финансово независими, но това не можеше да бъде изпълнено. Те се надяваха, че и „вълкът ще е сит, и агнето ще е цяло“.

КАК КРАЛИЦАТА РЕАГИРА НА ТАЗИ САГА?

Кралицата се срещна с принц Хари, с баща му принц Чарлз и брат му принц Уилям преди няколко месеца. След срещата беше съобщено, че Хари вече няма да е херцог на Съсекс.

ЗАЩО РЕШЕНИЕТО ИМ ПРЕДИЗВИКА ТАКЪВ ШОК?

Хари и Меган пуснаха „бомбата“ на 8 януари, без да предупредят кралицата и принца на Уелс.

ЗАЩО ИСКАТ ДА СЕ ОТТЕГЛЯТ?

Двойката говори за своите „страдания“, живеейки като кралски особи. Те негодуваха срещу интереса на таблоидите към тях. Меган каза: „Не е нужно просто да оцеляваш, а да живееш пълноценно“. Хари пък каза, че иска семейството му да води „по-спокоен живот“.

КЪДЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ?

Хари, Меган и синът им Арчи засега са във Ванкувър, Канада. Но те планират да се преместят в Лос Анджелис, Калифорния, където живее майката на Меган. В Лос Анджелис освен това е съсредоточена голяма част от филмовата индустрия на САЩ, а Меган вероятно ще се опита да се върне на екран.

КАК ЩЕ СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ТЯХ?

Засега обръщението херцог и херцогиня ще се запазят. Но към тях не могат да се обръщат с „ваше кралско височество“.

КАК ЩЕ ИЗКАРВАТ ПАРИ?

Очаква се да изкарват милиони от публични конференции, писане на книги, а дори се очаква Меган да се върне към актьорската си професия. Планират да се занимават и с благотворителна дейност, но кралицата им забрани да използват марката „Кралски особи“.

КАКВО НАПРАВИХА ДОСЕГА?

Меган озвучи филм на „Дисни“ за семейство слонове и тяхното пътуване през Африка, който ще излезе на 3 април. Меган обаче няма да вземе пари, защото според договора й, „Дисни“ ще дарят хонорара й за благотворителност.

А ХАРИ?

Хари засега придружава Меган, говорейки на публични събития. Една от темите, по които той говори е за смъртта на майка си.

ЩЕ БЪДАТ ЛИ ФИНАНСОВО НЕЗАВИСИМИ?

Не точно. Принцът на Уелс ще продължи да плаща част от издръжката на двойката – около 21 милиона на година.

ЗАВИНАГИ ЛИ Е ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ

След 12 месеца ситуацията ще бъде преразгледана, което означава, че вратата на кралския дворец остава отворена, в случай, че младото семейство промени решението си. Хари запазва и мястото си сред престолонаследниците – той е 6-ти, а синът му Арчи – 7-ми по ред.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!