В телефонен разговор, президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп се разбраха за среща на министрите на енергетиката на двете страни. По време на разговорите ще бъде обсъдено положението на световния пазар за петрол. Информацията е съобщена от Кремъл.

Говорителят на Белия дом Джъд Дийри от своя страна използва по-обща формулировка – че Доналд Тръмп и Владимир Путин са се съгласили, че е важно да се стабилизират глобалните енергийни пазари, но не спомена за министерски контакти.

По-рано през вчерашния ден Тръмп коментира „петролната война“ между Саудитска Арабия и Русия, заявявайки, че са „полудели“.

„Никога не съм мислил, че ще говоря за нужда от повишаване цената на петрола, но е факт. Цената е толкова ниска, че се борят като полудели къде и колко барела да прокарат“, каза държавният глава.

Днес в полунощ изтича споразумението между държавите в ОПЕК за обемите петрол, изкарвани на пазара.

„Ценовата война“ между Русия и Саудитска Арабия, в комбинация с икономическите последици от коронавируса, заплашват с фалити компании в Съединените щати.

Междувременно цената на петрола продължава да се понижава.

Фючърсите за американски петрол паднаха под 20 долара за барел, а тези за „Брент“ – до 18-годишно дъно. Но анализатори казват, че на реалния пазар в САЩ има толкова натрупано количество петрол, че сделки стават и по 5-10 долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!