Борисов, Горанов
на снимката: премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира има ли напрежение между него и финансовия министър Владислав Горанов заради намаляването на ДДС-то.

„В ГЕРБ има демокрация. Аз самият съм убеден, че пипането на данъците и приходите е абсолютна грешка. Когато Менда и Горанов ми казаха, че това е грешка, го намалихме за ресторантите и хотелите, защото ги затворихме по време на кризата. Техните браншови организации обещаха да има повече приходи, затова поемам отговорността за едно неправилно политическо решение с ясен риск, но се надявам да има приходи. В този бранш работят 300 хиляди българи“, допълни премиерът.

По думите му критиките на икономистите били правилни, но „тези критикари трябваше да дойдат на срещите с хотелиерския бранш, за да чуят оплакванията и исканията им”, уточни Борисов.

„Ще намерим тези милиони, които липсват. Има бюджет на приходната агенция, но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми казват кое е неправилно, ще ги изгоня или ще споря с тях“.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов каза, че сегашната данъчна система е „доказала, че работи добре”.

„Защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и се отказваш да определяш политики с повече инвестиции. Сваляне на ДДС ще доведе до повишаване на други преки данъци, което означава цялостно преосмисляне на данъчната система, – това казах на Борисов при идеята за сваляне на ДДС“, допълни финансовият министър Владислав Горанов.

Още, когато обяви решението си да намали ДДС-то за ресторантьорите и издателите, премиерът Борисов заяви, че не е срещнал подкрепата на Горанов, Менда Стоянова и депутатите от ГЕРБ. Въпреки това, именно ПГ на ГЕРБ внесе законопроекта в Народното събрание. А Менда Стоянова бойкотира и заседанието на бюджетната комисия, и на парламента, когато законът се гледаше.

Тази седмица пък от финансовото министерство излязоха с разчет, че евентуално намаление на ДДС за определи стоки и услуги може да повиши общата ставка от 20% на 24%, както и да доведе до увеличението на някои преки данъци, за да се компенсират загубите за хазната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!