Минисериалът на HBO „Чернобил“ оглави класациите само три седмици след излизането му. Петте епизода на сагата вече приключиха и хората се запознаха не толкова със самата катастрофа, колко с човешките последици, цензурата, мълчанието и саможертвата на хиляди хора.

Той разказва за опитите да се потули една огромна катастрофа, нещо, което е сериозен удар по самочувствието на Русия. Особено с последния епизод с показанията в съда на Валери Легасов (Джаред Харис), в които той обвинява СССР, че са предпочели да произвеждат определен тип опасни реактори РБМК, просто защото са по-евтини. Вследствие на тези показания физикът е изолиран, изоставен от приятели и колеги и осъден като лъжец от собствената си държава.

Той се самоубива две години и един ден след инцидента, но оставя касети с подробности за всичко, което е видял и чул по време на чернобилската операция. Благодарение на неговите признания СССР признава грешката си за реакторите и заменя всички подобни в страната, което със сигурност спасява света от ново бедствие.

Мазин свършва чудесна работа, представяйки ситуацията по невероятен начин, като намира град, който прилича на Припят, успява да го декорира и да пресъздаде истинските домове от 1980 г.

Всички режисьори оцениха неговите усилия, но в Русия не са толкова доволни от излъченото. В много вестници сериала се описва като „карикатура“. Появиха се и слухове за руски канал, който има планове за създаване на собствена версия на събитията. Но в него ще става въпрос за американското ЦРУ като виновно за взрива.

Алексей Мурадов, за когото се смята, че ще бъде режисьор, каза пред „Москва Таймс“, че историята ще представи теория за заговор на „американците, чието ЦРУ има пръст в експлозията“. Според него много историци казват, че в деня на инцидента е имало такъв агент на въпросното управление.

Смята се, че снимките на проекта вече са факт, но все още не е ясно кога ще види бял свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!