Анкара призовава западните администрации да заемат по-солидна позиция срещу нарастващите антиислямски нападения в целия свят, предаде „Сабах“.

„Очевидно е, че тези атаки ще се увеличават, докато сред западните политици и медии няма силни реакции,“ каза министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл по време на посещението си в джамията „Дианет“ в Ню Хейвън, Кънектикът, която бе атакувана миналия месец.

Подчертавайки, че Турция осъжда атаката на най-високо равнище, Гюл заяви, че Анкара ще следи отблизо процеса на разследване.

Антимюсюлманското нападение срещу турската джамия се състоя в Ню Хейвън на 12 май, седмия ден на Рамазан, свят месец, през който мюсюлманите постят и се молят. След атаката аташето по религиозни служби на турското генерално консулство в Ню Йорк заяви, че е започнало разследване и че се полагат усилия да се заловят извършителите. Местните власти предложиха възнаграждение в размер до 2 500 долара за всяка информация, която ще доведе до арест или осъждане на извършителите. Съветът за американо-ислямските отношения (CAIR) също определи награда от 10 000 долара за информация за престъплението. Министърът на правосъдието благодари на местните власти за подкрепата, като подчерта, че джамията ще бъде обновена. След нападението религиозните власти в САЩ и администрацията на джамията в Ню Хейвън засилиха усилията си да ремонтират джамията възможно най-скоро в знак на солидарност с местната общност.

Кампания за финансиране беше стартирана на уебсайт, наречен Launchgood: досега са събрани 200 000 долара. Цялостно щетите за джамията възлизат на повече от 500 000 долара, но приоритет е да се съберат 100 000 долара по време на първата фаза на кампанията за дарение до приключване на официалното разследване.

Отбелязвайки, че антиислямският мироглед е окуражен през последните години, Гюл каза, че нападенията срещу мюсюлмани, включително и това в Нова Зеландия, ясно показват нарастващите антиислямски настроения.

„Ние сме свидетели на нарастващ брой нападения срещу джамии и нарастващ фашизъм в Европа през последните години. Политиците и медиите трябва да извисят по-силен глас срещу тази реторика на омраза. В противен случай тези атаки ще продължат“, каза Гюл.

Анти-ислямските атаки нараснаха, особено в европейските страни, през последните години. Германия е свидетел на нарастваща ислямофобия и омраза към мигрантите, предизвикани от крайнодесни партии, които използват страховете от бежанската криза и тероризма. Миналата година полицията е регистрирала 813 престъпления срещу мюсюлмани. Най-малко 54 мюсюлмани са били ранени при нападения, извършвани предимно от крайнодесни екстремисти.

Наред с атаките на крайнодесни, през последните години джамиите често са атакувани от поддръжници на терористичната организация ПКК.

След като поддръжниците на терористичната групировка увеличиха нападенията си след стартирането на операция „Маслинова клонка” през януари 2018 г. в северозападната Сирия срещу сирийския филиал на ПКК, Турция предостави дипломатическа нота на Германия с молба за незабавни мерки за защита на турската общност от насилие.

Подобно на Германия, ислямски храмове са претърпели десетки нападения през последните години и в Холандия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!